МБФ «Альянс громадського здоров’я», який відповідає за впровадження  програм профілактики та лікування ВІЛ, вірусного гепатиту С та туберкульозу для понад 300 тисяч людей   в Україні, схвильований ситуацією з відстороненням Уляни Супрун від виконання обов’язків Міністра охорони здоров’я.

Під загрозою знаходиться комплексний  план  переходу програм з профілактики та лікування ВІЛ/СНІД та ТБ  з фінансування  Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, малярією та туберкульозом на фінансування з державного бюджету України, що має відбутися 1 липня 2019 року і під який країни-донори надали  Україні наприкінці 2017 року  понад 130 млн. доларів США.

Ситуація невизначеності та правового хаосу у профільному/відповідальному міністерстві  може вкрай негативно позначитися  на  перспективах  скорішого узгодження та затвердження цілого ряду проектів важливих нормативно-правових актів, що мають забезпечити вчасний та безболісний перехід програм з ВІЛ/ТБ  на  повне  державну фінансування.

Подібні деструктивні процеси відбуваються в умовах відсутності  чинних (або завершення терміну  дії)  Загальнодержавних програм з протидії ВІЛ та ТБ. За таких умов фінансування з боку міжнародних донорів може бути зупинено або відтерміновано  на невизначений термін, що вкрай негативно позначиться на епідемічній ситуації в державі.

Альянс не вправі давати оцінки  рішенням  судів, для цього в Україні існує відповідна вертикаль органів судової влади. Проте ми щиро сподіваємося, що найближчим часом буде прийнято обґрунтоване та справедливе рішення, що не дозволить  відкинути нашу  державу  на десятиріччя  тому  на етап неконтрольованого розгулу небезпечних епідемій.

Закликаємо Президента та Уряд  України взяти ситуацію під контроль, вжити  необхідних заходів реагування та не допустити   розвитку негативних сценаріїв, від чого можуть постраждати  мільйони наших співгромадян.

МБФ «Альянс громадського здоров’я»