З 17 по 19 вересня Альянс громадського здоров’я провів у Києві перший для України тренінг – «Мотиваційне консультування та залучення в проекти профілактики ВІЛ-інфекції трансгендерних людей” для соціальних працівників, що працюють з трансгендерами (ТГ).

Вперше соціальні працівники, психологи, ТГ-активісти і волонтери неурядових організацій зустрілися, щоб обговорити особливості роботи та консультування трансґендерів.
Під час тренінгу учасники обговорювали потреби цільової групи і, нажаль, виявилося, що тема збереження особистого здоров’я не є першою в черзі потреб ТГ, а тому потребує популяризації. На тренінгу обговорювалися зрозумілі для ТГ «меседжі», канали поширення інформації про послуги проектів, також соціальні працівники відпрацювали навички консультування.

Етичні принципи роботи, питання толерантного та неупередженого ставлення – це теми, якими були пронизані кейси і практичні завдання усіх трьох днів тренінгу. В якості тренерів були залучені тренерка Альянсу – Світлана Гайдук і координатор ГО «Здоров’я І захист лесбійок, геїв, бісексуалів та трансгендерів» (HPLGBT) Ігор Медвідь.

Тренінг був  організований в рамках реалізації програми “Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції шляхом надання універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу, розширення доказово обґрунтованої профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, створення життєздатних та стабільних систем охорони здоров’я”, яка реалізується за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Трансгендерні люди є новою цільовою групою програм профілактики і лікування ВІЛ-інфекції. В 2018 р. за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією 10 НУО, реалізують проекти профілактики серед ТГ. За 6 місяців 2018 р базовий пакет послуг отримали 697 трансгендерів, 572 ТГ були протестовані на ВІЛ-інфекцію.