З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом Альянс громадського здоров’я інформує про досягнення у комплексному вирішенні проблеми виявлення та лікування туберкульозу (ТБ) в умовах складної епідеміологічної ситуації.

Альянс впроваджує програму скринінгового обстеження на ТБ на базі неурядових організацій, яка дозволила виявити 1 400 нових випадків ТБ у найбільш уразливих групах населення, що мають обмежений доступ до послуг з охорони здоров’я.

Протягом 2015-2017 років 9 300 пацієнтів отримали лікування МРТБ в Україні в рамках програми, що реалізується Альянсом за підтримки Глобального фонду, при цьому усі пацієнти отримували ліки та соціальну підтримку від Альянсу. Крім того, Альянс продовжує боротися з епідемією ТБ у складних умовах, забезпечивши доставку ліків другої лінії для лікування ТБ на неконтрольованих територіях на сході України, достатніх для проведення 700 курсів лікування МРТБ, а також матеріалів для проведення лабораторної та швидкої діагностики ТБ.

Альянс впровадив унікальний для України підхід, орієнтований на підтримку прихильності пацієнта до лікування, який дозволив підвищити успішність лікування майже удвічі — до 79%, що навіть перевищує цільовий показник ВООЗ для країн Європейського регіону. Це дійсно вражаючий результат, враховуючи той факт, що середній рівень успішності лікування таких пацієнтів в Україні складає менше 40%.

 

Протягом 2015-17 років Альянс підтримав низку важливих політичних змін.

Альянс допоміг активізувати відповідь на ТБ на рівні міст: вперше міста регіону Східної Європи і Центральної Азії – Одеса (Україна) та Бєлць (Молдова) – приєдналися до ініціативи Zero TB Cities, спрямованої на розробку міських планів боротьби з ТБ, збільшення виділення фінансових ресурсів з муніципального бюджету та застосування фінансування на основі результатів за потужної підтримки Партнерства «Зупинити ТБ».

Виступаючи координаційним центром організацій громадянського суспільства по роботі з міжнародним рухом парламентарів – Глобальним кокусом по ТБ  – Альянс підтримав створення Парламентської Платформи боротьби з туберкульозом, яка наразі об’єднує близько 50 депутатів Верховної Ради України з метою досягнення політичних змін та забезпечення бюджетного фінансування.

Разом із нашими партнерами ми спрямували свої зусилля на перехід лікування МРБТ на державне фінансування. Протягом останніх 3 років Альянс забезпечував закупівлю 50% препаратів для лікування МРТБ. Наразі нашою метою є забезпечення стійкості програми лікування із застосуванням якісних препаратів та забезпеченням високих показників ефективності лікування.

Починаючи з 2018 року, функцію забезпечення всіх пацієнтів протитуберкульозними препаратами бере на себе держава. Завдяки консолідованим зусиллям закупівля протитуберкульозних препаратів за рахунок державного бюджету дозволить забезпечити безперервне лікування для всіх виявлених пацієнтів як з чутливим ТБ, так і з МРТБ. Крім того, за планом у 2018 році 90% пацієнтів з широкою лікарською резистентністю будуть забезпечені лікуванням за рахунок державного бюджету. Препарати для лікування 10% таких пацієнтів будуть закуплені Альянсом за кошти Глобального фонду (133 курси з використанням деламаніду). Альянс разом з партнерами постійно працює над забезпеченням доступу пацієнтів до сучасних лікарських засобів – бедаквіліну та деламаніду.

Значних успіхів вдалося досягти в рамках регіонального проекту TB-REP, що реалізується під керівництвом Центру політики та досліджень в галузі охорони здоров’я  (PAS Center) спільно з Європейською коаліцією по боротьбі з туберкульозом (TBEC) задля підтримки переходу на амбулаторні, орієнтовані на потреби людини моделі протитуберкульозної допомоги в 11 пострадянських країнах.

2018 рік – ключовий у боротьбі з туберкульозом. Зокрема, очікується, що проведення Наради високого рівня з питань туберкульозу Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй сприятиме пріоритетному розгляду питань боротьби з ТБ на найвищому політичному рівні. Представник Альянсу входить до складу глобальної Дорадчої групи громадянського суспільства та спільнот, яких торкнулася епідемія туберкульозу. Вкрай важливо, щоб громадянське суспільство брало активну участь у формуванні політичної декларації, а також у подальшому моніторингу взятих зобов’язань у глобальному контексті.

Ми хотіли б подякувати за плідну співпрацю всім нашим партнерам і донорам, представникам громадянського суспільства, спільнот, професійних та урядових організацій. Разом ми зупинимо туберкульоз!


Медіа моніторинг