Організатори першого «Маршу секс-працівників», що пройшов  3-го березня у Києві, офіційно направили до Голови Верховної Ради,  Президента та  Прем’єр-Міністра України свій законопроект щодо негайного скасування адміністративної відповідальності за ст. 181-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (заняття проституцією) напередодні проведення  фінальної частини «Євробачення-2017».

У направлених сьогодні  до усіх трьох зазначених суб’єктів законодавчої ініціативи офіційних зверненнях від першої всеукраїнської організації, яка об’єднує  секс-працівників – «Всеукраїнська Ліга «Легалайф», та МБФ «Альянс громадського здоров’я» зазначено, що саме загроза адміністративного переслідування за заняття проституцією традиційно використовується кримінальними угрупуваннями та корумпованими працівниками правоохоронних органів як засіб психологічного тиску на секс-працівників, що часто переходить у психологічне та фізичне насильство.

Через штучну криміналізацію, високий рівень стигми та дискримінації секс-працівники, яких за узгодженими оціночними підрахунками  в Україні налічується більше 80 тисяч, фактично позбавлені можливості ефективно захищати свої права. За таких умов особи, що надають секс-послуги за винагороду, не мають адекватного доступу до послуг з репродуктивного здоров’я, профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, інших соціально небезпечних хвороб.

Ініціатори звернень занепокоєні тим, що напередодні проведення у Києві музичного конкурсу «Євробачення-2017», який планують відвідати десятки тисяч туристів, у т.ч. з країн Європейського Союзу, де індивідуальна проституція здебільшого вже давно декриміналізована, очікувано зросте рівень насильства та неадекватного ставлення стосовно секс-працівників з боку органів влади та правоохоронних органів, які будуть намагатися максимально «зачистити» столицю від «небажаних елементів», як це традиційно відбувалося напередодні ЄВРО-2012, Євробачення-2005 та інших  подібних заходів.

Організатори першого «Маршу секс-працівників» переконані, що скасування адміністративної відповідальності за індивідуальну проституцію саме напередодні проведення «Євробачення-2017», має стати потужним сигналом європейському співтовариству, що засвідчить пріоритети європейських цінностей, у т.ч. щодо забезпечення дотримання прав людини в Україні. Цей виважений та рішучий крок у напрямку позбавлення від пережитків тоталітарного минулого дозволить вивести з маргінального кола щонайменше 80 тисяч наших співгромадян, переважно жінок, які заробляють на життя цією нелегкою працею!


3го березня 2017 року ВГО «Всеукраїнська Ліга «Легалайф» та МБФ «Альянс громадського здоров’я» за участі небайдужих громадських організацій, під наглядом правозахисників та ЗМІ провели перший в історії незалежної України «Марш секс-працівників» за маршрутом: Верховна Рада – Кабінет Міністрів – Адміністрація Президента України, основною метою якого було привернення уваги державних високопосадовців, широкого загалу та ЗМІ до необхідності скасування адміністративної відповідальності за заняття проституцією (ст.181-1 КУпАП). Перед початком  Маршу ініціатори вперше представили свою редакцію відповідного законопроекту, який сьогодні разом з офіційним зверненням було направлено до відповідних суб’єктів законодавчої ініціативи.

Детальніше про акцію у медіа-огляді «Маршу секс-працівників». 


Лист до Президента

Лист до Прем’єр-міністра

Лист до Голови Верховної Ради


Контакти для ЗМІ:

тел.050-3825178,

044-4905485, дод.221