26 вересня 2018 року Альянс громадського здоров’я організував заключну зустріч партнерів проекту «Розширення доступу до ефективного лікування гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для ключових груп населення в умовах обмежених ресурсів України», в ході  якої  були представлені  результати наймасштабнішої програми лікування вірусного гепатиту С  в  Україні. До учасників зустрічі звернулись з промовами представники Міністерства охорони здоров’я України, Всесвітньої організації охорони здоров’я,  Центру громадського  здоров’я МОЗ України, Центрів США з  контролю і профілактики захворювань (CDC). Лікарі, представники неурядових організацій  в ході інтерактивних дискусій поділилися досвідом лікування та супроводу пацієнтів проекту, а  життєві історії щасливих пацієнтів, які вилікувались завдяки проекту, зворушили всіх присутніх.

Лікування гепатитів до останнього часу не входило у список пріоритетів для донорів: жоден з міжнародних донорів не фінансував лікування гепатиту С, в той час як значні суми грошей виділялись на лікування ВІЛ-інфекції. Та без лікування вірусного гепатиту С тисячі представників ключових груп були приречені на смерть. Основною перешкодою фінансування була неймовірно висока ціна сучасного лікування – у США вона складала 86 000 дол. США за  трьохмісячний курс.

Але у 2014 році Альянс громадського здоров’я зміг кардинально змінити ситуацію. Завдяки ефективній та наполегливій роботі нам  вдалося отримати ціну на препарати  з лікування  гепатиту С за ціною 1% від вартості аналогічних ліків у США. Це був переломний момент для України у лікуванні гепатиту С – закупивши перші партії препарату за 300$ за упаковку, Альянс встановив планку для подальшого кардинального зниження ціни в рамках  державних закупівель. На сьогодні ця ціна продовжує триматися – закупівельна вартість одного курсу лікування оригінальними препаратами (на 3 місяці) на одну людину коштує державі близько 900$. Ця ціна є чи не найнижчою у світі для закупівель сучасних препаратів від гепатиту С.  Як повідомив  в ході  свого виступу  Майкл Мартін (Центр  США з  контролю і профілактики захворювань), одна таблетка препаратів прямої противірусної дії (ПППД) в США  коштує одну тисячу доларів.

Надзвичайно високу оцінку унікальному проекту  Альянсу з лікування  вірусного гепатиту С  надали Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерство охорони здоров’я України. Олексій Бобрик, представник ВОЗ  відзначив, що Альянсом вперше створено підґрунтя для подальшого розширення  доступу до лікування вірусного гепатиту С на національному рівні.

Саме Альянс в рамках реалізації проекту «Розширення доступу до ефективного лікування гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для ключових груп населення в умовах обмежених ресурсів України» першим почав використовувати високоефективне лікування гепатиту С сучасними препаратами прямої противірусної дії ще тоді, коли в Україні про них майже ніхто не чув. Альянс був першим, хто в рамках цього проекту передав Україні для лікування не лише Софосбувір, а й ще більш сучасний препарат – Харвоні. Перевага цих препаратів в тому, що вони  добре переносяться пацієнтами, майже не викликають побічних ефектів та забезпечують надзвичайно високий показник  ефективності лікування! Цими найсучаснішими препаратами Альянс почав лікувати пріоритетні для нього групи – представників найбільш маргіналізованих груп із складними формами захворювання.

Всього впродовж 2015-2018 років в рамках програми Альянсу лікування  вірусного гепатиту С препаратами прямої противірусної дії отримали  2 162 пацієнти з ключових груп населення. А головним досягненням проекту стала висока ефективність лікування, яка склала – 95%! Це неймовірні результати, як визнані на міжнародному рівні. В той час, як до цього ефективність лікування гепатиту С за старими схемами, що використовувались в Україні, складала не більше 50%.

Левова частка препаратів, якими лікувались 2162 пацієнти були отримані як донація від компанії Гілеад.

Також в рамках проекту «Розширення доступу до ефективного лікування гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для ключових груп населення в умовах обмежених ресурсів України»  була створена міжнародна експертна група із всесвітньо відомих фахівців, за участю яких було розроблено протоколи, які наразі покладено в основу усіх теперішніх національних протоколів по лікуванню гепатиту С.

У 2017 році вперше в Україні лікування вірусного гепатиту С стало доступним і для ув’язнених. В рамках проекту Альянсом було успішно проліковано 50 пацієнтів у місцях позбавлення волі.

«Ми вперше використовуємо новий незвичний термін, характеризуючи цей проект Альянсу – тренд-сеттер. Завдяки проекту вперше стало доступне сучасне лікування препаратами прямої дії софосбувіром та харвоні, вперше знижена ціна на новітні препарати, вперше в Україні запрацювала така масштабна программа, вперше лікування стало доступним в місцях позбавлення волі, вперше досягнуто неймовірних показників успіхів лікування – 95% виліковності! Це ті тренди, які не просто може, а мусить підхоплювати і розвивати держава! Завдяки проекту Альянсу в нас є вся доказова база, необхідна для ухвалення стратегічного плану дій з елімінації  вірусних гепатитів в Україні», – підсумовує успіхи проекту виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков.

Альянс дякує усім учасникам проекту – Центру громадського здоров’я  та  МОЗ України, Державній пенітенціарній службі, ВООЗ, CDC, Глобальному фонду,  Гілеад Саєнс, Єльському Університету, всім лікарям-інфекціоністам, партнерським організаціям,  пацієнтам. Це наша спільна перемога!