26 червня 2018 року рівно опівдні навпроти будівлі Кабінету Міністрів України відбулася перформанс-акція «Полювання на відьом», учасники якої – люди, які вживають наркотики, громадські діячі та правозахисники – влаштували імпровізовану виставу, аби у такий спосіб привернути увагу урядовців та суспільства до чинної державної репресивної наркополітики та проблем, з якими щодня стикаються сотні тисяч наркозалежних людей в Україні.

Перформанс зображав «полювання на відьом», під час якого «інквізитор» у поліцейському кашкеті спільно з особами, схожими на чиновників та суддю намагався спалити на імпровізованому вогнищі «відьму» – людину, яка живе з наркозалежністю.

На знак пам’яті про тих, хто загинув від репресій внаслідок репресивної наркополітики, активісти випустили у небо сотні чорних кульок з намальованими ґратами.

Цього дня подібні вуличні акції в рамках глобальної кампанії «ПІДТРИМАТИ, НЕ КАРАТИ!» (Support. Don’t Punish) відбуваються у 205 містах у 93 країнах світу

Основні гасла, які проголошувалися сьогодні під час акції під Кабміном:

  • «Закликаємо Уряд відмовитися від «війни з наркотиками» = «полювання на відьом».
  • «Люди, які живуть з наркозалежністю мають такі ж права, які і всі громадяни України і не повинні ставати жертвами необґрунтованих звинувачень, міфів і стереотипів».
  • «Україна має відмовитися від неефективної та каральної наркополітики».
  • «Негайно декриміналізувати зберігання наркотиків без мети збуту для особистого вживання»
  • «Замінити кримінальне переслідування наркозалежних людей на адміністративні санкції».

Впродовж перформансу на екрані транслювався тематичний відео-ролик, а також виступив гурт «П’ятий приход», учасники якого – молоді наркозалежні люди, які за допомогою музики відстоюють своє право на гуманну наркополітику.

«Вже 5-й рік поспіль з моменту проведення в Україні першої подібної вуличної акції, ми з сумом вимушені констатувати, що замість боротьби з тяжкими злочинами, десятки тисяч правоохоронців, мільйони гривень бюджетних коштів платників податків щоденно відволікаються на системне кримінальне переслідування тисяч наркозалежних людей, які зберігають наркотики для особистого вживання внаслідок своєї хронічної залежності! Ціла армія прокурорів, суддів та працівників пенітенціарної системи щоденно залучені до підтримання цієї вкрай неефективної каральної системи «протидії незаконному обігу наркотиків», вибудованої ще на радянських підходах. В умовах коли наша країна прагне до прогресивних змін, у тому числі у сфері дотримання прав людини, ми закликаємо Уряд України припинити «охоту на відьом», декриміналізувати наркозалежних людей та зробити наркополітику дійсно ефективною та прогресивною» – зазначає Антон Басенко, голова правління «Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)», який має понад 20-річний досвід вживання наркотиків та є одним із перших пацієнтів замісної терапії в Україні.

«Лише протягом 2017 року українськими судами за «незаконне зберігання наркотиків» засуджено майже 9 тис. людей, понад 6.6 тис. (або 73%) з яких отримали судимість за банальне зберігання наркотиків для власного вживання у кількості, за яку у більшості країн Європейського Союзу взагалі не передбачена кримінальна відповідальність. З радянських репресивних часів в Україні досі функціонує система «наркологічного обліку», яка передбачає безперешкодний обмін інформацією про наркозалежних осіб між лікарями та правоохоронцями, що є грубим порушенням   Конституції України та цілого ряду міжнародних конвенцій. Цю ганьбу необхідно негайно виправляти, у першу чергу виносити ці проблеми на розгляд Уряду. Сподіваємося, що від «язиків» цього символічного «інквізиційного вогнища» під Кабміном сьогодні почнуть «пригорати п’яти» українських урядовців, які саме й відповідають за формування та реалізацію державної наркополітики» – підсумував Павло Скала, асоційований директор Альянсу громадського здоров’я та співкоординатор глобальної кампанії «Support. Don’t Punish» в Україні.

Цього ж дня, з 14:30 до 17:00 у кінотеатрі «Жовтень» відбулася серія кінопоказів документальних фільмів  «Один день з життя» (про активістів спільноти споживачів наркотиків), «Позитивні люди» (про життя наркозалежних людей, які живуть з ВІЛ, їх щоденної боротьби з проблемами), «П’ята терапія» (соціальний фільм, що базується на серії автобіографічних новел одеського поета Стаса Домбровського). Всі ці фільми об’єднує тема захисту прав та декриміналізації наркозалежних людей, висвітлення їх проблем та прагнення зруйнувати поширені міфи щодо них.

Перед початком кінопоказу відбувся прес-брифінг, під час якого режисери та автори фільмів – Стас Домбровський, Сергій Лисенко та Ігор Кузьменко –  презентували свої стрічки.

«Неважливо на якому дні ти знаходишся, допоки ти живий, завжди є можливість виправити усе та знову стати повноцінною людиною, все залежить лише від тебе – саме про це ми зняли наш фільм» – заявив Стас Домбровський, автор сценарію та виконавець головної ролі фільму «5 терапія»

Заходи у Києві відбулися у рамках глобальної кампанії за зміни репресивної наркополітики «ПІДТРИМАТИ, НЕ КАРАТИ!» (Support. Don’t Punish), яка у цей день одночасно проходила у 205 містах у 93 країнах! В Україні, окрім Києва, акція пройшла в Одесі, Полтаві, Сумах та Івано-Франківську. Організаторами виступили: Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА» за підтримки Альянсу громадського здоров’я, МБО «Мережа 100% життя», Євразійської мережі людей, що вживають наркотики (ENPUD), БО «Меридіан», ГО «Клуб «Еней», БФ «Шанс», ХОБФ «Парус», БО Всеукраїнська Ліга «Легалайф», представники громадських, державних та міжнародних організацій.

# # # #

 Глобальна кампанії «Support. Dont Punish» («Підтримати. Не карати») 26 червня 2018 року відбувається одночасно у 205 містах у 93 країнах світу. Саме цього дня десятки тисяч громадських активістів по всьому світу традиційно закликають свої держави припинити жорстоку та безглузду політику «Війни з наркотиками» («War on Drugs»). Офіційний сайт кампанії 2018 року http://supportdontpunish.org/day-of-action-2018/

В Україні заходи  глобальної кампанії «Support. Don’t Punish» відбуваються щорічно з 2013 року.  Про минулорічні заходи кампанії в Україні можна дізнатися за посиланням http://supportdontpunish.org/country/ua/day-of-action-ua-2017/