27 квітня 2018 року  Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію «Туберкульоз з лікарською стійкістю в Європі». Доповідачем з цього питання виступав Сергій Кіраль, народний депутат України, Голова міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з ТБ». Технічну підтримку діяльності Платформи, здійснює Альянс громадського здоров’я як координаційний центр громадянського суспільства по роботі з міжнародним рухом парламентарів «Глобальний Кокус проти ТБ» (Global TB Caucus).

Активну підтримку доповідачу в процесі підготовки документу надавали експерти Кокусу та активістка Ольга Клименко, яка на власному досвіді знає, що таке туберкульоз.

ПАРЄ закликала держави-члени забезпечити якісну діагностику, доступне лікування, догляд, а також соціально-психологічну підтримку кожного пацієнта з туберкульозом.

 «Резолюція ПАРЄ № 2219 з теми «Резистентний (стійкий до ліків) туберкульоз в Європі» (Drug-resistant tuberculosis in Europe) надає чіткі пропозиції щодо боротьби з туберкульозом та має бути імплементована в українську нормативну базу» – йдеться  в офіційному листі Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Володимира Ар’єва до очільниці МОЗ Уляни Супрун щодо необхідності приведення національних нормативно-правових актів у сфері протидії ТБ у відповідність до положень згаданої Резолюції.

Очікується, що основні аспекти Резолюції будуть детально обговорені в Україні під час Парламентських слухань з питань ТБ восени цього року. Наразі плануються відповідні заходи щодо імплементації положень документу до національної нормативно-правової бази в сфері боротьби з туберкульозом. До цього процесу вже активно долучені Парламентська платформа боротьби з туберкульозом, Центр громадського здоров’я, Альянс громадського здоров’я та Партнерство «Зупинимо ТБ. Україна».

З текстом Резолюції, яка була 27 квітня прийнята в ПАРЄ після офіційного представлення доповіді, пропонуємо ознайомитися тут.