2017 рік став дуже важливим для побудови надійного фундаменту для майбутнього України — ми хочемо відзначити лідерство Міністра охорони здоров’я у впровадженні медичної реформи та збільшенні державного фінансування на боротьбу з ВІЛ та туберкульозом. Організації громадянського суспільства,  в тому числі Альянс громадського здоров’я, наполегливо працювали задля досягнення значних результатів у боротьбі з ВІЛ, туберкульозом та гепатитами.

ОСЬ СІМ ОСНОВНИХ ЗВЕРШЕНЬ РОКУ, ЩО МИНАЄ, ЯКІ ДОЗВОЛЯЮТЬ НАМ УПЕВНЕНО ВХОДИТИ У РІК ПРИЙДЕШНІЙ:

  1. Разом з усіма своїми партнерами Альянс робить значний внесок у досягнення цілей «90-90-90-90» в Україні. У 2017 році послуги з профілактики ВІЛ було надано 218 829 людям, що вживають ін’єкційні наркотики, 37 571 секс-працівникам та 40 406 чоловікам, що практикують секс із чоловіками. Альянс відіграв значну роль у виявленні випадків ВІЛ-інфекції. Було протестовано 237 000 представників ключових груп. Більше того, в 2016 та у першій половині 2017 року 85% усіх офіційно зареєстрованих випадків захворювання серед ЛВІН були виявлені в результаті направлення з проектів зменшення шкоди.
  1. Розширення програми замісної підтримувальної терапії з охопленням понад 10 000 пацієнтів —найбільшої в регіоні Східної Європи та Центральної Азії. Зумівши розвинути цю програму з зародкового рівня, коли в ній було менше 100 пацієнтів, до великого масштабу — 10 034 пацієнти, які отримують терапію на 178 сайтах по всій країні, — Альянс розпочав її передачу Міністерству охорони здоров’я. Станом на 1 грудня 2017 року було переведено 8% пацієнтів; існує чітка дорожня мапа та плани подальшого розширення програми.

Передача програми ЗПТ від Альянсу на державне фінансування

 

  1. У 2017 році половину свого фінансування Альянс спрямував на протидію туберкульозу. Протягом 2015-2017 років кожен другий пацієнт із МЛС-ТБ, що лікувався в Україні, отримував ліки, придбані та доставлені Альянсом. Починаючи з 2018 року, Мінздрав відповідатиме за лікування усіх пацієнтів з МЛС-ТБ за державний кошт. Що ж стосується моделі лікування, ми пишаємося тим, що запроваджений організаціями громадянського суспільства підхід, орієнтований на пацієнта, дозволив підвищити успішність лікування майже удвічі — з 46% до 79%! Підтримку прогресивним системним змінам надає нещодавно заснована Парламентська платформа боротьби з туберкульозом, до складу якої увійшли 47 депутатів Верховної Ради!
  1. 4. Ми зробили лікування гепатиту С за допомогою препаратів прямої противірусної дії реальністю в Україні! Понад 2000 пацієнтів, які представляють ключові групи, отримали доступ до лікування софосбувіром та харвоні. Тестування пацієнтів, що завершили лікування (1679 осіб), показало надзвичайні результати — у 95% вірус не був виявлений! Лікування було спрямоване, в першу чергу, на пацієнтів з ключових груп, частина з яких також були інфіковані ВІЛ; 83% пацієнтів складали люди, що вживають ін’єкційні наркотики. Лікування отримали також 50 ветеранів АТО. Цього року Альянс передав 1000 експрес-тестів на гепатит С для ув’язнених, що дозволить діагностувати та пролікувати хворобу у 50 з них.
  1. Україна стала зразком для інших країн, які прагнуть навчатися на нашому прикладі. У 2017 році Альянс реалізовував проекти в 15 країнах, переважно в Східній Європі та Центральній Азії. У 2017 році Альянс разом з Альянсом Консалтансі надав технічно-консультативну підтримку 24 країнам — це Азербайджан, Афганістан, Білорусь, Болгарія, Вірменія, Грузія, Ефіопія, Іран, Казахстан, Кенія, Киргизстан, Косово, Малаві, Малайзія, Молдова, Нігерія, Пакистан, Російська Федерація, Сейшельські острови, Судан, Таджикистан, Танзанія, Уганда, Узбекистан.
  1. Ще однією характерною ознакою 2017 року стала робота у нових сферах та впровадження інновацій — йдеться по самотестування на ВІЛ, започаткування нової програми для трансгендерних людей, роботу з українськими військовими та у зоні конфлікту на Сході України, прискорення відповіді на ТБ/ВІЛ в рамках ініціативи Fast-Track Cities. Альянс відіграв найактивнішу роль в адвокації розширення роботи з трансгендерними людьми, зокрема й у виділенні окремих коштів Глобального фонду. Ми підтримали трансгендерний рух у регіоні, провівши унікальне дослідження за участі понад 600 трансгендерів у 3 країнах СЄЦА. Спільно з Мережею ЛЖВ, Альянс запустив кампанію тестування на ВІЛ, наш наголос зроблено на самотестуванні. Для кампанії використовувалися візуальні матеріали з посиланням не веб-сайт selftest.org.ua. У Всесвітній день боротьби зі СНІДом були продемонстровані нові слинові тести на ВІЛ, які успішно випробували у програмах для ключових груп.
  1. Альянс, Мережа ЛЖВ та Центр громадського здоров’я, об’єднавши зусилля з усіма зацікавленими сторонами, змогли разом залучити понад 150 млн. доларів США для протидії ВІЛ, ТБ і гепатиту в Україні у 2018-2020 рр. Найпотужнішими зовнішніми джерелами фінансування для країни є Глобальний фонд та PEPFAR. Протягом цього року Альянс зумів залучити нове фінансування від 7 інших донорів.

2018 рік буде роком забезпечення сталості та передачі ключових профілактичних та лікувальних програм, і ми спільно маємо зробити його успішним. Основним пріоритетом для Альянсу залишається робота зі спільнотами та ключовими групами.

Напередодні Нового року ми висловлюємо величезну подяку та бажаємо всього найкращого нашим партнерам — більш ніж 300 НУО та медичним закладам, разом із якими ми впроваджуємо програми в Україні та за її межами, Мережі ЛЖВ, Центру громадського здоров’я, Міністерствам, з якими ми співпрацюємо — охорони здоров’я, молоді та спорту, соціальної політики, внутрішніх справ, оборони, освіти та науки, юстиції, іноземних справ — та іншим державним установам, депутатам Верховної Ради, очільникам областей та міст, донорам та партнерам – Глобальному фонду, PEPFAR, CDC, USAID, Французькому агентству з міжнародної технічної експертизи, СНІД-Фонду Елтона Джона, Фонду підтримки мереж громадянського суспільства імені Роберта Карра, Gilead Sciences Inc., PAS Center, Right to Care, Швейцарській Конфедерації, Уряду Нідерландів, Aidsfonds, OSF, Міжнародному фонду «Відродження», Єльському Університету, NDRI, MSH та усім іншим донорам, ЮНЕЙДС, ВООЗ, ЮНІСЕФ, ЮНФПА, ПРООН та усім іншим агенціям ООН, Міжнародному Альянсу з ВІЛ/СНІД, Європейській Коаліції по боротьбі з ТБ, Партнерству «Зупинити ТБ», AFEW International, licit, Глобальному Кокусу з туберкульозу, Євразійській мережу здоров’я ключових груп (EKHN), Євразійській коаліції чоловічого здоров’я (ECOM), Євразійській мережі людей, що вживають наркотики (ENPUD), Мережі організацій із захисту прав секс-працівників (SWAN), Мережі людей, що перенесли туберкульоз (TB People), ВЦО ЛЖВ, Євразійській асоціації зменшення шкоди (EHRA) та багатьом, багатьом іншим партнерам, зацікавленим особам, спільнотам та лідерам! Разом ми досягнемо кращих результатів, зупиняючи ВІЛ, туберкульоз і гепатит, та врятуємо більше життів!

Веселого Різдва на щасливого Нового Року!