Кращі практики Альянсу з різноманітних аспектів протитуберкульозних програм описані у збірці Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я «Приклади належної практики в галузі зміцнення систем охорони здоров’я з метою профілактики і лікування туберкульозу та туберкульозу з множинною лікарською стійкістю».
Зокрема, Альянс представляє Україну унікальним досвідом з підтримки хворих на туберкульоз з множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ) в амбулаторних умовах. В рамках співпраці Альянсу з Товариством Червоного Хреста України за підтримки Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ були показані значні успіхи щодо суттєвого зменшення показника переривання лікування пацієнтами з МЛС-ТБ. З метою збільшення прихильності до лікування пацієнтам з МЛС-ТБ, які отримують лікування препаратами другого ряду амбулаторно, було забезпечено щоденне контрольоване лікування медсестрами Українського Товариства Червоного Хреста. Пакет послуг включав організацію якісних, наближених для пацієнта послуг ДОТ, які ставили за мету максимальне збереження для хворого звичайного способу життя. Серед них – доставка лікарських препаратів та контроль за їхнім прийомом вдома або в іншому зручному для пацієнта місці, а також двічі на місяць видача продуктових наборів всім прихильним до лікування пацієнтам. Крім того, всі хворі протягом всього періоду лікування отримували медичну, психологічну та соціальну підтримку, що підвищило ефективність лікування до 85.6% проти 37% серед пацієнтів, які такої підтримки не отримували.
Інша практика Альянсу, представлена в розділі «Надання медичних послуг» згадуваного збірника, присвячена ранньому виявленню ТБ в уразливих групах населення. Виходячи з даних, що захворюваність ТБ в уразливих групах населення в 10 разів вища розрахункової захворюваності серед загального населення, Альянс в 2013-2014 р.р. впровадив послуги з раннього виявлення ТБ в групах ризику. Спільно з регіональними НУО були запроваджені опитувальники для проведення скринінгу щодо симптомів ТБ у клієнтів, схильних до ризику цього захворювання, а також розроблена система направлень з метою допомогти пацієнтам орієнтуватися в системі охорони здоров’я. Одним з суттєвих факторів успіху практики раннього виявлення випадків ТБ шляхом скринінгу уразливих груп населення є її відносно низька вартість.
Європейським регіональним бюро ВООЗ також відзначено практику Альянсу щодо лікування ТБ одночасно з проведенням опіоїдної замісної терапії. Враховуючи те, що понад 40% пацієнтів, які отримують опіоїдну замісну терапію, мають поєднану ВІЛ-інфекцію і майже третина з них хворіє на ТБ, Альянсом було відкрито майданчики проведення замісної терапії в протитуберкульозних диспансерах. Це дозволило покращити доступ осіб, які споживають ін’єкційні наркотики, до медичної допомоги, лікуванню залежності, ВІЛ і ТБ. Люди, споживаючі наркотики ін’єкційним шляхом, потребують особливого підходу до лікування ТБ, особливо МЛС-ТБ, але не в усіх протитуберкульозних закладах знаходилося місце для таких пацієнтів. Перевагою даного підходу стало те, що він забезпечує взаємовигідну співпрацю фтизіатричної та наркологічної служб, що в свою чергу робить можливим використання комплексного підходу до надання послуг пацієнтам.
З цими та іншими кращими практиками протитуберкульозної боротьби пропонуємо ознайомитися за посиланням.