1 березня «Урядовим кварталом» столиці  України – від Кабінету Міністрів повз Верховну Раду  до Адміністрації Президента України – вдруге пройшов щорічний «Марш секс-працівників»,  в якому взяли участь декілька десятків секс-працівниць та секс-працівників. Їх підтримали  громадські активісти, правозахисники та представники українських медіа.

Традиційно багато учасників було у  театральних масках, деякі мали на голові червоні  каски, а в руках тримали саморобні транспаранти та символічні  червоні ліхтарики.

Учасники Маршу, який проводився з нагоди Міжнародного дня прав секс-працівників, який щороку відзначається у  світі 3 березня,  цього разу  традиційно зосередилися на проблемі порушення прав секс-працівників та закликали  перших керівників виконавчої та законодавчої гілок державної  влади скасувати адміністративну відповідальність за заняття проституцією (ст.181-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – КУпАП). Ця стаття, що передбачає штраф  до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів  за заняття індивідуальною проституцією, продовжує використовуватися як репресивний інструмент корупції, вимагання, шантажу та насильства по відношенню до секс-працівників.

Цього разу, аби привернути увагу державних високопосадовців до проблеми штучної криміналізації, організатори Маршу за допомогою «двійників» у масках з обличчями Петра Порошенка, Володимира Гройсмана, Андрія Парубія, Юрія Луценка символічно продемонстрували бажану готовність чинної влади скасувати застарілу репресивну статтю, від якої  сьогодні  потерпає близько  80 тисяч секс-працівників в Україні.

За проявлену неабияку мужність та принциповість у прийнятті таких сміливих законодавчих рішень,  учасники Маршу вручили всім вищезазначеним  удаваним високопосадовцям  своєрідні символічні  «відзнаки»  – «Сталеві яйця»!

Організаторами маршу традиційно виступили  Всеукраїнська Ліга «Легалайф»  та Альянс громадського здоров’я.


Висвітлення події в медіа