Україна має лише один рецепт для подолання епідемії туберкульозу – запровадити якісну протитуберкульозну допомогу, орієнтовану на потреби пацієнта! Про це сьогодні під час прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби з ТБ заявив виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков.

«У рамках пілотних проектів, які впроваджуються за кошти Глобального фонду,  Альянс довів, що завдяки поєднанню медичної, соціальної та психологічної підтримки показник виліковності мультирезистентного туберкульозу покращився вдвічі! 80% пацієнтів, хворих на МРТБ, одужали! Це дійсно вражаючий результат, враховуючи, що в середньому в Україні успішність лікування у таких пацієнтів менша за 40%» – поінформував спікер.

Керівник Альянсу також акцентував на необхідності поступового переходу функції підтримки пацієнтів від донорської допомоги до державних та місцевих програм: «Те, що здається додатковою послугою, насправді є вагомим фактором, що суттєво  впливає на ефективність лікування.» Як провідна громадська організація, співвиконавець Загальнодержавних цільових соціальних програм протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу й один з основних реципієнтів гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Альянс вітає збільшення зобов’язань держави щодо фінансування боротьби з туберкульозом у 2017. Але разом з тим, звертає увагу на те, що   головне завдання сьогодні – гарантувати, що на відміну від попередніх років, кошти будуть витрачені на найбільш результативні моделі лікування.

Про стратегічні плани щодо подолання туберкульозу в Україні заявила під час прес-конференції «Допомога, орієнтована на потреби пацієнта – ключ до подолання епідемії туберкульозу в Україні!» Ольга Богомолець, Народний депутат України, Голова комітету охорони здоров’я Верховної Ради і член міжнародного руху парламентарів Глобального Кокусу проти ТБ. Так, високопосадовець  зазначила, що для подолання епідемії необхідно на 25% зменшити захворюваність на ТБ, на 35% зменшити смертність і забезпечити ефективність лікування МРТБ не нижче 75%.

Для того щоб досягти цих цілей, Міністерству охорони здоров’я країни необхідно розробити покроковий план дій і визначити економічні показники, такі як вартість лікування одного пацієнта та інші. Зі свого боку Ольга Богомолець гарантувала підтримку профільного комітету ВРУ у посиленні боротьби з ТБ і агітації депутатів виділяти на неї необхідні кошти з бюджету України.

Доктор Масуд Дара (Dr Masoud Dara), Координатор з питань інфекційних захворювань і менеджер Програми ТБ, ВІЛ та вірусних гепатитів Європейського регіонального бюро ВООЗ, під час заходу  відмітив, що саме координовані зусилля усіх зацікавлених сторін допоможуть подолати епідемію туберкульозу. Спікер також наголосив, що вкрай важливо розширювати доступ до лікування МРТБ, зокрема забезпечити: інтеграцію пацієнт-орієнтованої підтримки в систему протитуберкульозної допомоги, розробку та наявність механізмів підтримки пацієнтів, впровадження інновацій в існуючі моделі лікування. Крім того, доктор Масуд Дара повідомив, що особливої уваги потребують питання поширення коінфекції ВІЛ/ТБ та запевнив в підтримці ВООЗ на шляху впровадження ефективних підходів до подолання ТБ.

Своїм досвідом отримання пацієнт-орієнтованої допомоги розповіли пацієнти, яким було діагностовано МРТБ. «Особисто для мене система адресної допомоги має цілий перелік переваг. Перш за все, це безперебійне забезпечення ефективними препаратами», – розповідає Ігор Свачій, пацієнт, який майже рік лікується під соціальним супроводом, – Друга важлива річ – це те, що лікування я проходжу вдома. В лікарні відчуваєш себе все-таки ізольованим  і за два роки я б точно не витримав. Морально це тяжко. Вдома ти в звичній атмосфері. У тебе є комп’ютер, телевізор, музика, книги. Ти можеш вийти прогулятися. Тебе підтримують рідні, друзі. В лікарню вони мають обмежений доступ».

Розраховуємо, що голос пацієнтів буде почутий людьми, які приймають рішення та суспільством в цілому! Пацієнт-орієнтовані підходи, впровадженням яких активно займається Альянс, мають стати невід’ємною  частиною майбутньої системи протитуберкульозної допомоги та вирішальним чином вплинути на боротьбу з епідемією ТБ.

Відеозапис прес-конференції можна переглянути за посиланням https://youtu.be/Ssclfb525JM.