Iнформаційне повідомлення

з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відзначається щорічно  24 березня, Альянс громадського здоров’я звітує про свої здобутки у комплексному вирішенні проблеми виявлення та лікування туберкульозу (ТБ) в умовах складної епідеміологічної ситуації.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), туберкульоз є однією з 10 основних причин смерті людей у всьому світі, та головною причиною смертності серед ВІЛ-позитивних людей. Щорічно в Україні від туберкульозу помирає понад 3700 осіб, кожного дня – близько 10 пацієнтів. Не зважаючи не те, що в останні роки фіксується певне покращення ситуації, лише у 2018 році в Україні зареєстровано 21,3 тис. нових випадків туберкульозу. При цьому близько 23% випадків захворювання в нашій країні не виявляються, а основною проблемою залишається резистентний туберкульоз, який нечутливий до традиційних ліків та вимагає більш тривалого та вартісного лікування і має нижчі шанси на успішний результат.

Ситуація ускладнюється тим, що вже третій рік Україна живе без затвердженої Парламентом профільної Загальнодержавної програми, що свідчить про відсутність повноцінної політичної державної підтримки на законодавчому рівні.

Альянс громадського здоров’я продовжує запровадження комплексних заходів  боротьби з туберкульозом в Україні. У 2018 році в рамках програм профілактики Альянсу скринінг-опитуваннями було охоплено  майже 308 тисяч представників ключових груп населення, 16,7 тисяч людей з позитивним результатом скринінгу на ТБ отримали діагностичні послуги в лікувально-профілактичних закладах. Вперше, на етапі скринінгового обстеження, 3190 клієнтів з вразливих груп отримали високоякісну діагностику – молекулярно-генетичне обстеження. Виявлено 811 випадків захворювання, 93% хворих розпочали лікування.

Альянс впроваджує нові ефективні підходи до виявлення випадків ТБ та подальшого їх негайного початку лікування. Скринінг контактних осіб, посилений за допомогою інноваційної моделі фінансування на основі результатів (RBF), дозволив у 3,4 рази збільшити кількість виявлених пацієнтів з ТБ серед контактних осіб у 2018 році у порівнянні з 2017 роком! А завдяки пацієнт-орієнтованим моделям і поєднанню медичного компоненту із соціальним супроводом за 2018 рік ефективність лікування пацієнтів з чутливим ТБ склала 90,9%, а пацієнтів з хіміорезистентним ТБ – 88,7%![i]

У 2018 році Альянс наполегливо продовжував прикладати свої зусилля із встановлення контролю над епідемією туберкульозу на непідконтрольних територіях Сходу України. Це вже призвело до вагомих результатів. Завдяки роботі Альянсу, станом на початок 2019 року вже 1405 пацієнтів було забезпечено якісним лікуванням туберкульозу із множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ). Це – 100% всіх хворих з МЛС-ТБ, які отримують лікування на непідконтрольних територіях Донбасу.

Як координаційний центр організацій громадянського суспільства України по роботі з Глобальним партнерством (Кокусом) проти ТБ – міжнародним рухом понад 2000 парламентарів, Альянс здійснює технічну підтримку роботи міжфракційного депутатського об’єднання Парламентська платформа боротьби з ТБ. До складу Парламентської платформи, створеної у жовтні 2017, входить 47 народних депутатів України. За 1,5 роки діяльності Парламентською платформою проведено 4 національні круглі столи в Парламенті, спільно з партнерами організовано декілька гучних кампаній до Всесвітнього дня боротьби з ТБ-2018, Окрім того, Парламентська платформа брала активу участь у процесах координації участі України у Нараді високого рівня з ТБ Генеральної Асамблеї ООН  2018 року у м. Нью-Йорк , а завдяки доповіді Голови українського міжфракційного об’єднання «Стійкий до ліків туберкульоз в Європі»  було ухвалено відповідну резолюцію ПАРЄ. Діяльність Парламентської платформи в якості успішного прикладу розвитку партнерства для подолання ТБ відзначено  ВООЗ у Збірнику передових практик впровадження Плану дій щодо боротьби з ТБ для Європейського регіону ВООЗ 2016–2020.

Ми хотіли б подякувати за плідну співпрацю всім нашим партнерам і донорам, представникам громадянського суспільства, спільнот, професійних та урядових організацій. Прийшов час зупинити туберкульоз і разом ми це обовязково зробимо!


[i] 90,9% – попередні дані ефективності лікування пацієнтів з чутливим ТБ, що почали лікування у 2017 році.

88,7% – попередні дані ефективності лікування пацієнтів з хіміорезистентним ТБ, що почали лікування у 2 та 3 кварталі 2016 року.