Цими днями крайній пацієнт завершив курс лікування вірусного гепатиту С сучасними ефективними препаратами прямої противірусної дії в рамках унікального для України комплексного трирічного проекту Альянсу громадського здоров’я «Розширення доступу до ефективного лікування вірусного гепатиту С через моделі лікування на рівні громад для уразливих груп населення в умовах обмежених ресурсів України» (далі – Проект).
За час реалізації Проекту з квітня 2015 року лікування було надано 1907 пацієнтам з ключових груп. 1531 пацієнтів (80%) – це люди, які вживають наркотики ін’єкційно (ЛВНІ), 152 особи (8%) – це партнери ЛВІН; 69 (3,6%) – чоловіки, які мають секс з чоловіками; 82 (4,3%) – секс-працівники; 73 (3,8%) належать до інших груп, у т.ч. 49 – учасники АТО.
1400 пацієнти (73,4%) одночасно мали ко-інфекцію ВІЛ. Ефективність лікування серед пацієнтів після контрольного обстеження через 12 тижнів після завершення лікування становить 95,1%. Серед усіх пацієнтів, які отримали доступ до препаратів прямої противірусної дії, лише 33 особи (1,7%) не завершили повний курс лікування з різних причин.
Такі успішні показники Альянс отримав завдяки створенню та ефективному впровадженню унікальної моделі лікування та соціального супроводу пацієнтів ключових груп населення на рівні громад.

Як працювала модель?
Першим важливим кроком впровадження Проекту було розповсюдження достовірної інформації серед ключових груп щодо умов, критеріїв включення, можливостей та переваг Проекту. До цього процесу, перш за все, були залучені соціальні працівники місцевих неурядових організацій, представники громад, які надавали детальну інформацію потенційним учасникам та скеровували їх до лікувальних установ на консультацію до лікаря для додаткового обстеження та діагностики. В кожному з 25 закладів охорони здоров’я, залучених до виконання Проекту, були створені мультидисциплінарні команди, до складу яких належали лікар, медична сестра та соціальний співробітник від однієї з 19 місцевих неурядових організацій.
По-друге, Альянс забезпечив низку тренінгів для лікарів та соціальних працівників із лікування вірусного гепатиту С препаратами прямої противірусної дії. В ході тренінгів вивчались особливості психосоціального ведення пацієнтів під час лікування.
Узгоджене рішення щодо відповідності всім критеріям включення, а відтак остаточного зарахування в програму лікування, приймалось на засіданні мультидисциплінарної команди.
Довідково щодо критеріїв включення у лікування та пріоритезації учасників Проекту:
1. ЛВНІ, пацієнти ЗПТ, РКС, ЧСЧ, учасники АТО, активісти із захисту прав пацієнтів ключових груп
2. Фіброз ≥ F2 (пріоритезація – F3, F4), включаючи компенсований цироз або позапечінкові прояви захворювання, які не є протипоказаннями до противірусної терапії вірусного гепатиту С.

Подальше лікування пацієнтів відбувалося під турботливим наглядом та супроводом мультидисциплінарної команди Проекту. Кожен член команди виконував роботу з пацієнтом відповідно до своїх професійних обов’язків та функцій.
Лікар-інфекціоніст проводив відбір пацієнтів на основі клінічних показників, призначав необхідні лабораторні та функціонально-діагностичні обстеження відповідно до індивідуальної клінічної ситуації та умов проекту, визначав режим лікування, забезпечував належне ведення медичної карти хворого, оцінював стан пацієнта впродовж терапії, корегував побічні реакції та ускладнення лікування, здійснював заходи щодо запобігання небажаній взаємодії препаратів прямої противірусної дії з іншими лікарськими засобами, контролював використання лікарських засобів за призначенням тощо.
Медична сестра забезпечувала своєчасну та належну видачу лікарського засобу пацієнтам, заповнювала медичну документацію, організовувала направлення пацієнта на лабораторні дослідження згідно з призначеннями лікаря, разом з соціальним працівником консультувала пацієнта щодо можливих побічних реакцій та ускладнень лікування.
Соціальний працівник, як правило, першим налагоджував контакт з потенційним учасником Проекту, надавав пояснення та консультації представникам ключових груп щодо можливості отримання лікування, забезпечував перенаправлення клієнтів з позитивним результатом швидкого тесту на вірусний гепатит С до лікувальної установи для проведення подальшої діагностики вірусного гепатиту С. У складі мультидисциплінарної команди проводив відбір пацієнтів, забезпечував соціально-психологічний супровід клієнта під час лікування, надавав клієнту консультативну, психологічну та практичну допомогу під час лікування, формував прихильність пацієнта до лікування, спрямовував пацієнта до лікаря при перших ознаках ускладнень, відслідковував наступні дати візитів та отримання лікарських засобів пацієнтами, контактував з близькими та родичами пацієнтів.
Співробітники Альянсу отримали багато теплих слів подяки на адресу соціальних працівників від учасників Проекту. Високо оцінили ефективність моделі і лікарі, які брали участь в Проекті. Адже саме завдяки узгодженій ефективній роботі мультидисциплінарних команд отримана безпрецедентно висока прихильність до лікування серед представників ключових груп – пацієнтів Проекту – 98,3%.
Користуючись нагодою, Альянс висловлює глибоку шану лікарям Проекту та щиру подяку співробітникам партнерських громадських організацій, які віддано працювали з пацієнтами!
Впроваджена Альянсом модель лікування гепатиту С на рівні громад – важливий крок для зміцнення громадського здоров’я. Ця модель може бути використана як приклад доказовості для удосконалення системи охорони здоров’я та розбудови національної політики щодо елімінації гепатиту С.