13-14 вересня в Одесі пройшла міжнародна конференція «Здоров’я в місті 2018», організована МБФ «Альянс громадського здоров’я», Одеською міською радою спільно з AFEW International (Нідерланди) та Knowledge Action Change (Велика Британія).

Під час конференції більше 250 делегатів із біля 30 країн світу зібралися разом, щоб обмінятися найкращим досвідом у сфері охорони громадського здоров’я та змін у соціальних, економічних і демографічних питаннях здоров’я міста. Серед них – муніципальні працівники, дослідники, громадські активісти та політики з різних країн.

Мішель Казачкін, професор, спеціальний радник ЮНЕЙДС із питань ВІЛ, туберкульозу та гепатиту С у Східній Європі і Центральній Азії, охарактеризував глобальну проблему охорони здоров’я в містах так: «ВІЛ/СНІД і туберкульоз – важливі питання в регіоні СЄЦА. Один із способів, застосованих світом у боротьбі з цими захворюваннями, – використання можливостей громадянського суспільства, бо завдяки йому ведуться діалог і робота з уразливими групами. В Україні є дуже потужні організації – МБФ «Альянс громадського здоров’я» і БО «100% Життя». І дуже добре, що зараз завдяки цій конференції з’явилась ще додаткова можливість впроваджувати зміни на рівні міста».

Наприкінці заходу директор організації Knowledge Action Change Педді Костал вручив премію імені Паоло Пертіка Думітру Латичевші з Молдови – за його значний внесок у розробку та впровадження моделі зменшення шкоди серед ув’язнених в Молдові.

«Здорові міста – це не міста в яких багато лікарень, це міста, в яких живуть здорові люди і в яких піклуються про своїх мешканців. Ця конференція важлива для України, бо зміни неможливо впровадити одразу у всій країні, потрібно це робити поступово і починати слід саме з міст», – сказав виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков під час церемонії закриття конференції.

Організатори в особі Директора Knowledge Action Change Педді Костала та виконавчого директора МБФ «Альянс громадського здоров’я» Андрiя Клепiкова передали естафету проведення City Health International Ліверпулю (Велика Британія) та Мельбурну (Австралія), де відбудеться конференція у 2019 році.

Для одеситів і гостей міста поруч із місцем проведення конференції також облаштували майданчик здорового життя, де всі охочі могли безкоштовно протестуватися на діабет, гепатити, ВІЛ-інфекцію, прослухати лекції про здоровий спосіб життя, провести дозвілля з близькими та друзями.

Мирослава Ульяніна, ведуча реаліті-шоу «Зважені та щасливі», дала відвідувачам фестивалю таку настанову: «Я щаслива, що зараз мода саме на пробіжки, харчування здоровими органічними продуктами та на контроль стану свого організму. Тому давайте не будемо дотримуватися старих, уже несучасних традицій, які переконували: хворіти – це норма, бути більш слабким із віком – неминуче. Давайте станемо трендсетерами – будемо просувати нові тренди – на здоров’я! У будь-якому віці та в будь-якому місті! Адже тільки здорова людина може бути успішною».

Організація партнерської зони конференції стала можливою завдяки підтримці представництва Червоного Хреста в Одесі, компанії «OraSure Technologies, Inc.», компанії «Сінево», організації «AHF Україна», організації FAST, Фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД», компанії Sport Life, організації Drugstore, Одеського благодійного фонду «Дорога до дому», благодійного фонду «Соняшник», Всеукраїнської жіночої єврейської організації «Проект Кешер», громадського руху «Віра, Надія, Любов», релігійної місії «Карітас – Спес – Одеса», молодіжного центру розвитку «Ера милосердя».