13-14 вересня в Одесі вперше у Центральній та Східній Європі відбудеться міжнародна конференція «Здоров’я в місті», організована МБФ «Альянс громадського здоров’я» в партнерстві з Одеською міською адміністрацією спільно з AFEW International (Нідерланди), та Knowledge Action Change (Великобританія).

Заснована в 2012 році, щорічна конференція «Здоров’я в місті» визнає виклики урбанізації й зосереджує увагу на здоров’ї та благополуччі людей. Конференція піднімає складні питання мегаполісів, в тому числі вживання алкоголю і наркотиків, здорового харчування, безпечної сексуальної поведінки та попередження насильства, а також факторів, що впливають на здоров’я мешканців міст.

Питання здоров’я дуже конкретні: люди не інфікуються десь абстрактно, вони отримують захворювання через конкретні обставини навколишнього середовища, їжі, власних звичок і поведінки. Місцева влада знаходиться найближче до людей, знає місцевий контекст і ризики, і повинна планувати специфічні програми здоров’я для своїх мешканців, – говорить виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков. – Сучасні міста повинні працювати на перспективу й все більше попереджувати захворювання, аніж їх лікувати.  Саме так – на рівні міст і на перспективу – працює здоров’я в Європі. В українських міст стає більше ресурсів і їх мудре планування на користь здоров’я матиме каталітичний ефект для України в цілому”.

Делегати з понад 30 країн світу зберуться разом, щоб обмінятися найкращим досвідом у сфері охорони громадського здоров’я та змін в соціальних, економічних і демографічних питаннях здоров’я міста. Це  – 300 делегатів з числа муніципальних працівників, дослідників, громадських активістів та політиків з різних країн.

В конференції візьмуть участь відомі промоутери здорового способу життя в Україні – ведуча програми «Зважені та щасливі» Мирослава Ульяніна, засновник проекту про здорове харчування в школі Євген Клопотенко, призерка світових змагань з танців на ізках Олена Чинка та інші фахівці й лідери думок.

Для одеситів і гостей міста поруч з місцем проведення конференції розгорнеться майданчик здорового життя, де кожен бажаючий зможе безкоштовно протестуватися на діабет, гепатити, ВІЛ/СНІД, прослухати лекції щодо здорового способу життя та провести дозвілля з близькими та друзями.

Відкрита реєстрація на захід для учасників: https://cityhealthinternational.org/go2018/

Також доступна акредитація для преси: https://goo.gl/forms/i5sJac3Em99GAJLh2

Основні спікери конференції

  • Мішель Казачкін – професор, лікар, дипломат і адвокат, найбільш відомий своєю роботою в сфері лікування СНІДу. Доктор Казачкін – Спеціальний посол ООН по ВІЛ / СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії, старший науковий співробітник програми в області глобальної охорони здоров’я в Женеві, член міжнародної комісії з політики щодо наркотиків, голова ради Фонду громадянського суспільства Роберта Карра. У 2007 – 2012 рр. він був директором Глобального фонду у боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.
  • Професор Девід Уїлсон – директор глобальної програми з ВІЛ / СНІДу у Світовому банку. Раніше він був професором зімбабвійського університету протягом майже 20 років, радником багатьох урядів і міжнародних організацій. Програми з профілактики ВІЛ, які він розробив, часто наводяться як приклади кращої міжнародної практики Всесвітньою організацією охорони здоров’я, і ​​іншими міжнародними агентствами.
  • Джефф Галлоп – після академічної кар’єри в Австралії і Великобританії Джефф був членом Законодавчої асамблеї Заходу Австралії з 1986 по 2006 рік. Він був міністром в лейбористському уряді Лоуренса з 1990 по 1993 рік, лідером опозиції з 1996 по 2001 рік, а також 2001-2006 роки Прем’єром Західної Австралії. Після відходу від політики він став професором і директором Вищої школи уряду Сіднейського університету, займав посади до 2015 року. В даний час він очолює Комітет з питань освіті Фонду «Нова демократія» і знаходиться в Раді директорів Per Capita – аналітичному центрі суспільної політики.
  • Девід Влахов – професор Єльського університету, засновник і президент Міжнародного товариства міського здоров’я (www.isuh.org). Його основний науковий інтерес – здоров’я в містах. Працював в якості експерта Центру ВООЗ з питань міського здоров’я в Кобе (Японія). Головний редактор журналу «Міське здоров’я». Опублікував понад 650 наукових робіт. У 2011 році був обраний членом Американської національної академії медицини, яка в даний час є частиною Інституту по глобальній охороні здоров’я.
  • Лучика Дітіу – директор найбільш впливовою в світі групи з протидії туберкульозу Stop TB Partnership (http://www.stoptb.org). Протягом останніх п’яти років Доктор Дітіу невпинно працювала над тим, щоб проблема туберкульозу стала сприйматися як реальна загроза у всіх куточках світу, вона є найбільш досвідченим експертом і лобicтом в даній тематиці.