Основоположні рішення щодо майбутнього розвитку Європейськой Коаліції по боротьбі з ТБ (далі – ЄКТБ) прийняті минулого тижня у Києві.

9-10 лютого 2017 року Альянсу відкрив двері для стратегічної зустрічі Європейської коаліції по боротьбі з туберкульозом. У ній взяли участь члени Керуючого Комітету ЄКТБ,  серед яких і організації громадянського суспільства  – партнери проекту TB-REP та представники Секретаріатів ЄКТБ – Global Health Advocates (Брюсель), Results UK (Лондон), Альянс громадського здоров’я (Україна). Привітали учасників виконавчий директор Альянсу, член Керуючого Комітету ЄКТБ Андрій Клепіков разом із головою Брюсельського офісу Global Health Advocates Фанні Войцвінклер.

Захід був обумовлений новим витком розвитку ЄКТБ  та новими можливостями і викликами в сфері боротьби з туберкульозом, які потребують стратегічних рішень. Європейська коаліція була заснована в 2009 році та за роки свого існування стала динамічною мережею  активістів і організацій громадянського суспільства, які об’єднують зусилля задля подолання епідемії туберкульозу в регіоні Східної Європи та Центральної Азії (далі – СЄЦА). ЄКТБ розвиває спільні ініціативи з «TB People», першою у регіоні СЄЦА мережою людей, що перехворіли на ТБ, та Глобальним Кокусом по боротьбі з ТБ, міжнародним рухом, що об’єднує понад 1500 парламентарів зі 130 країн світу у боротьбі з ТБ.

Дуже важливим партнерством ЄКТБ є участь у проекті «TB-REP» – першому регіональному проекті у сфері ТБ в 11 країнах СЄЦА,  що фінансуються Глобальним Фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією (далі – ГФ) з компонентом залучення мережі громадянського суспільства. Основним реципієнтом фінансування ГФ є Центр політики та досліджень в сфері охорони здоров’я (PAS Center, Молдова). ЄКТБ разом з Альянсом відповідають за підтримку діяльності громадських організацій в рамках проекту TB-REP. Основним завданням в цьому напрямку діяльності є зробити так, щоб думка громадськості, та досвід людей, які хворіли або хворіють на туберкульоз, були враховані під час прийняття рішень щодо того, як має виглядати протитуберкульозна допомога, орієнтована на потреби людини.

Члени Керівного комітету і Секретаріати, партнери запрошені до участі у зустрічі в Києві, під час стратегічного планування сформулювали спільне бачення ЄКТБ «Світ вільний від туберкульозу» та відповідну місію «Громадянське суспільство грає ключову роль у  відповідях на ТБ»!

Стратегічними завданнями ЄКТБ на найближчі роки є забезпечити існування сильної та відповідальної мережі громадянського суспільства в сфері ТБ.  Для цього необхідно підтримувати розвиток стратегічних партнерств та навичок активістів для впливу на процеси формування політики ефективної відповіді на туберкульоз. Під час зустрічі були визначені тематичні напрямки діяльності ЄКТБ до 2020 року:

  • Адвокація процесів переходу до протитуберкульозної допомоги, що ґрунтується на потребах людини,
  • Участь у перехідних процесах для забезпечення сталої відповіді країн на епідемію ТБ після припинення фінансування ГФ,
  • Забезпечення доступу до наявних протитуберкульозних ліків та діагностичних методів для всіх, хто цього потребує,
  • Залучення ОГС до процесів моніторингу та оцінки, зокрема, щодо виконання Національних протитуберкульозних програм,
  • Адвокація щодо проведення досліджень та розвитку нових ефективних ліків, вакцин та діагностичних методів.

 

Учасники зголосились на основних пріоритетах та подальших детальних кроках, необхідних для досягнення цілей стратегічного розвитку.