Міжнародний благодійний фонд “Альянс громадського здоров’я” запрошує представників національних та регіональних ЗМІ взяти участь у Всеукраїнському конкурсі матеріалів з актуалізації проблематики сучасної наркополітики України.

Подати заявку можуть автори/ки, які опублікували (або видали в ефір) тексти/сюжети з 1 січня по 13 листопада 2020 року.

Цей захід має на меті підвищити поінформованість та обізнаність населення щодо сучасних методів профілактики та лікування наркозалежності, зокрема наголосити на розширенні мережі сайтів замісної підтримувальної терапії, збільшенні доступу до державної програми з профілактики ВІЛ/СНІДу, гепатитів, туберкульозу для наркозалежних.

Окрім того, конкурс має сприяти реформуванню репресивної наркополітики України та декриміналізувати наркозалежних людей. Це важливо показати на прикладі розвинених країн, де робота правоохоронної системи зосереджена на протидії організованому наркобізнесу.

Компетентне журі визначить по одному переможцю в категоріях “Телебачення та радіо”, “Друкована преса”, “Інтернет-видання”, “Блогінг”. Автори/ки найкращих матеріалів отримають відповідні дипломи та матеріальне заохочення. Переможцю/ниці у кожній категорії передбачена грошова винагорода в розмірі 5 000 грн. Також конкурс передбачає окремі відзнаки, наприклад, за цикл матеріалів чи створення спецпроєкту з тематики конкурсу.

Вимоги до конкурсних робіт:

  • Матеріали можуть бути підготовлені будь-якою мовою національних меншин при наявності перекладу на українську чи російську мови.
  • Публікації мають фокусуватися на українських реаліях та найкращих світових практиках, демонструвати реальний стан речей і запропонувати варіанти вирішення проблем наркозалежних людей.
  • Перевагу буде надано публікаціям, що акцентують увагу на розширенні доступу до ЗПТ та сприяють декриміналізації наркозалежних людей із фокусом на протидію організованому наркобізнесу правоохоронної системи, порушують проблеми стигми та дискримінації.
  • Також публікації можуть включати проблематику підліткової наркозалежності та швидкої зміни наркосцени від опіоїдних наркотиків до синтетичних психотропних речовин, відсутності відповідних державних реабілітаційних програм.
  • Тексти, надані представниками ЗМІ, мають бути оригінальними і не містити плагіату.
  • Для участі у конкурсі необхідно внести дані про розміщений матеріал у реєстраційну форму за посиланням: https://forms.gle/QxAmGd6KSpup8vxZA

 

Кінцевий термін подання матеріалів – 13 листопада 2020 року (18:00).

Переможців конкурсу обиратиме незалежне журі, до складу якого увійдуть представники/ці МБФ “Альянс громадського здоров’я”, партнерських організацій, переможці минулих конкурсів.

Найкращі матеріали будуть опубліковані на інформаційних ресурсах МБФ “Альянс громадського здоров’я”, тому, надсилаючи заявку на конкурс, автори автоматично дозволяють такі публікації.

Всеукраїнський конкурс для журналістів «Наркополітика України в умовах коронавірусу: проблеми та шляхи їх вирішення» відбувається в рамках проєктів “Партнерство заради натхнення, трансформації та об’єднання для ефективної відповіді на епідемію ВІЛ” (PITCH) і “Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції шляхом надання універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу, розширення доказово обґрунтованої профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, створення життєздатних та стабільних систем охорони здоров’я” (реалізується за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією).