05 серпня 2016 року в МОЗ України відбулося друге засідання міжвідомчої робочої групи з питань замісної підтримувальної терапії МОЗ України (далі – МРГ ЗПТ). Засідання проводилось за технічної та організаційної підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» (в рамках проекту «Покращення якості та стійкості медикаментозного підтримувального лікування в Україні») спільно з ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України».

Головним питанням засідання було представлення Методики розрахунку потреби у препаратах для забезпечення замісної підтримувальної терапії особам, хворим на психічні і поведінкові розлади внаслідок вживання опіоїдів для здійснення закупівлі препаратів за кошти державного бюджету.

Зазначену методику було розроблено відповідно до рішення МРГ ЗПТ від 01.07.2016 представниками ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» та МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Під час засідання також розглядались питання створення в Україні Міжнародного центру з розвитку технологій лікування наркотичної залежності і профілактики ВІЛ-інфекції; стан впровадження практики видачі препаратів ЗПТ «на руки» пацієнтам для самостійного прийому в амбулаторних умовах (рецептурна форма видачі, в рамках «стаціонару на дому», безпосередньо з лікувального закладу), дотримання прав пацієнтів.

Під час засідання було озвучено інформацію щодо поточного стану видання спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, підрозділів та органів Національної поліції, Національної гвардії України, слідчих ізоляторів, установ виконання покарань та кримінально-виконавчих інспекцій щодо забезпечення проведення замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю». За наданою інформацією, проект наказу наразі проходить затвердження в МОЗ України та на днях буде розміщений для громадського обговорення.

За результатами засідання прийнято рішення щодо оперативного доопрацювання розробленої Методики розрахунку потреби у препаратах для забезпечення замісної підтримувальної терапії з метою її затвердження наказом МОЗ України, визначено подальші кроки щодо посилення взаємодії партнерів щодо реагування на звернення пацієнтів стосовно порушення їх прав, надання роз’яснень регіонам стосовно видачі препаратів ЗПТ для самостійного прийому.