11-12 вересня 2018 року в рамках проекту «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп населення в містах Східної Європи і Центральної Азії (Fast-Track Cities)» «Альянс громадського здоров’я» при співробітництві виконавчого комітету Одеської міської ради та ГО «Молодіжний центр розвитку» (м. Одеса) провів семінар «Ісландська модель профілактики вживання речовин серед молоді «Планета Молоді» для фахівців навчальних закладів та поліції м. Одеси за участі НУО.
Семінар був проведений директором Ісландського центру соціальних досліджень та аналізу Йоном Сігфьюсоном та Др.Адріаном Сарбу.
Тренери ознайомили учасників заходу з Ісландською моделлю профілактики вживання речовин серед молоді, завдяки якій у Ісландії з 1998 по 2007 роки майже удвічі знизився показник підлітків, що курять та вживають алкоголь. Модель заснована на трьох ключових факторах: доказова база, робота зі спільнотою, посилення діалогу між людьми, які приймають рішення, практиками та дослідниками. Основна мета моделі – дати молоді зрозумілу і здорову альтернативу алкоголю та наркотикам.

Учасниками семінару стали 45 вчителів, психологів, соціальних педагогів та працівників поліції з Одеси та Рівного. І вже дуже скоро Ісландську модель профілактики вживання речовин буде запроваджено у Одеській області.