13 вересня в Одесі розпочалася міжнародна конференція «Здоров’я в місті 2018», організована МБФ «Альянс громадського здоров’я», Одеською міською адміністрацією спільно з AFEW International (Нідерланди), та Knowledge Action Change (Велика Британія).

Більше 250 делегатів із понад 30 країн світу зібралися разом, щоб обмінятися найкращим досвідом у сфері охорони громадського здоров’я та змін у соціальних, економічних і демографічних питаннях здоров’я міста. Серед них – муніципальні працівники, дослідники, громадські активісти та політики з різних країн.

Для одеситів і гостей міста поруч із місцем проведення конференції також облаштували майданчик здорового життя, де всі охочі могли безкоштовно протестуватися на діабет, гепатити, ВІЛ/СНІД, прослухати лекції про здоровий спосіб життя, провести дозвілля з близькими та друзями.

На відкритті конференції мер Одеси Генадій Труханов так привiтав делегатiв: «Я радий вітати вас у нашому гостинному та сонячному місті! Впевнений в тому, що конференція City Health International 2018 стане великою подією для нашого краю.  Ми в Одесі вважаємо, що складні проблеми не вирішують самотужки. І тому я радий, що з ініціативи наших партнерів ми долучилися до боротьби з викликами міської охорони здоров’я, які ставить перед нами стрімка урбанізація. Тільки об’єднавши зусилля влади, громадянського суспільства, фахівців і вчених, ми зможемо перемогти в боротьбі за якість життя людей. Ми хочемо, щоб City Health International 2018 стала для нас додатковою підмогою в розвитку наших програм, зокрема й тих,що реалізуються спільно з поліцією. Ми повинні змінити сприйняття цих проблем у бік допомоги, терапії та лікування. Я вдячний і не втомлюся дякувати нашим українським та іноземним партнерам, які працюють для вирішення цих проблем».

Андрій Клепіков, виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я» додав: «Здорові міста – це не міста в яких багато лікарень, це міста, в яких живуть здорові люди і в яких піклуються про своїх мешканців. Ця конференція важлива для України, бо зміни неможливо впровадити одразу у всій країні, потрібно це робити поступово і починати слід саме з міст. Бо їм доводиться вирішувати багато проблем пов’язаних  із здоров’ям жителів.  Цьогорічна міжнародна конференція «Здоров’я в місті 2018», яка проходить в Одесі, являється у своєму роді унікальною, адже вперше за усі роки проведення вона двомовна і доступна не тільки для англомовних, але й  для україномовних спікерів. Крім того, вона є доступною і для жителів міста, бо ведучи мову про місто ми не можемо не контактувати з його мешканцями. Тому окрім основного майданчика працює партнерська зона у парку Шевченка, де жителі Одеси можуть безкоштовно послухати лекції про здоров’я у Відкритому лекторії, пройти швидкі тестування на діабет і інфекційні захворювання та отримати медичну консультацію».

Мішель Казачкін, професор, Спеціальний радник ЮНЕЙДС з ВІЛ, туберкульозу та гепатиту С у Східній Європі і Центральній Азії охарактеризував глобальну проблему охорони здоров’я в містах так: «ВІЛ/СНІД та туберкульоз – важливі питання в регіоні СЄЦА. Один із способів, використаних світом у боротьбі з цими захворюваннями – використання можливостей громадянського суспільства, бо завдяки йому ведеться діалог і робота з уразливими групами. В Україні є дуже потужні організації – МБФ «Альянс громадського здоров’я» і БО «100% Життя». І дуже добре, що зараз завдяки цій конференції з’явилась ще додаткова можливість впроваджувати зміни на рівні міста“.

Мирослава Ульяніна, ведуча реаліті-шоу «Зважені та щасливі», дала відвідувачам фестиваля таку настанову: «Я щаслива, що зараз мода саме на пробіжки, харчування здоровими органічними продуктами та на контроль стану свого організму. Тому давайте не будемо слідувати старим, вже не сучасним традиціям, які говорили: хворіти – це норма, бути більш слабким з віком – неминуче. Давайте будемо трендсетерами – будемо просувати нові тренди – на здоров’я! У будь-якому віці і в будь-якому місті! Адже тільки здорова людина може бути успішною».

Заснована в 2012 році щорічна конференція «Здоров’я в місті» визнає виклики урбанізації й зосереджує увагу на здоров’ї та благополуччі людей. Проект порушує складні питання мегаполісів, зокрема вживання алкоголю і наркотиків, здорового харчування, безпечної сексуальної поведінки та запобігання насильству, а також факторів, що впливають на здоров’я мешканців міст.

Організація партнерської зони конференції стала можливою завдяки підтримці компанії «OraSure Technologies, Inc.», компанії «Сінево», організації «AHF Україна», представництва Червоного Хреста в Одесі, організації FAST, Фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД», компанії Sport Life, організації Drugstore, Одеського благодійного фонду «Дорога до дому», , благодійного фонду «Соняшник», Всеукраїнської жіночої єврейської організації «Проект Кешер», релігійної місії «Карітас – Спес – Одеса», громадський рух «Віра, Надія, Любов», Молодіжний Центр Розвитку, БФ «Ера милосердя».