21 учасник з 13 різних країн відвідали Київ впродовж 25-29 вересня, розпочавши курс “Академії зменшення шкоди”, яка розвиває глобальне лідерство у питаннях зменшення шкоди. Україна була цілеспрямовано вибрана як одна з країн, де реалізуються найбільш ефективні програми зменшення шкоди у світі, що дозволило застерегти темпи розвитку епідемії ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків та країни в цілому.

 

Епідемія ВІЛ має тенденцію зростання серед СІН у  світі  – 10% нових випадків інфікування у 2015 році було виявлено саме через забруднені голки при вживанні наркотиків. Не дивлячись на те, що інсують ефективні та перевірені методи реагування на епідемії ВІЛ-інфекції та гепатиту С, що пов’язані із споживанням наркотиків, ВОЗ рекомендує використання чистих голок, вживання замісної терапії та АРТ для людей з ВІЛ-інфекцією, – проте ці послуги доступні лише 10% від загального населення людей, які споживають  наркотики. Академія зменшення шкоди з’явилася як відповідь на критичну відсутність доступу до основних послуг з прагненням створити лідерство, технічні знання та інструменти щодо впровадження заходів для людей, що вживають наркотики, та ліквідації епідемій ВІЛ, ВГС та ТБ.

 

Академія розпочала свою роботу у 2016 році, і з цього часу вона знову відкрила двері для 4-ї групи учасників. Студенти та випускники – професіонали громадського здоров’я, працівники державних органів та органів місцевого самоврядування, громадянське суспільство, спільноти, поліція – у загальній кількості цикли Академії успішно закінчили учасники з 18 країн світу. Впродовж тритижневих модулів, студенти Академії розкривають теми послуг та інтервенцій зменшення шкоди, проводять аналіз даних та різноманітних досліджень, вивчають наркополітики та мобілізацію громад. Поєднання теоретичного вивчення та практичного впливу програм у 3-х  країнах – України, Кенії та Малайзії – дозволяє отримати міжнародне розуміння зменшення шкоди та навчити студентів для подальшої діяльності у своїх країнах.

 

Завдяки участі в академії був досягнутий значний прогрес у розробці відповідей міст у Києві та Одесі (Україна), проведенні міжнародних діалогів у питаннях боротьби з туберкульозом та зменшенням шкоди, а також започаткування заходів щодо відповіді на ВІЛ-інфекцію серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики у Кенії.

 

Ми дуже вдячні нашим партнерам та донорам, партнерству “Stop TB” та проекту EQUIP, Центру громадського здоров’я та громадським організаціям, які люб’язно привітали наших гостей у Києві. Наступний модуль відбудеться в листопаді цього року  у Момбасі, Кенія.