Альянс громадського здоров’я провів два тематичні пресвізити для представників загальнонаціональних та регіональних ЗМІ під загальною назвою «Робота із вразливими групами населення в умовах коронавірусу. Кращі регіональні практики». У фокусі заходів “— розширення мережі сайтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), реформування репресивної наркополітики України та декриміналізація людей, які вживають наркотики, збільшення доступу до державної та регіональних програм з профілактики ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів для представників уразливих груп, ознайомлення з успішними проектами надання профілактичних послуг. Учасники мали змогу зустрітись з керівниками обласного рівня, відвідати проекти, поспілкуватися з активістами з числа уразливих спільнот, а також взяти участь у роботі дискусійних клубів.

4 вересня відбувся пресвізит до Полтави, де 15 учасників мали змогу відвідати центри надання послуг зі зменшення шкоди наркозалежним. Свої досягнення продемонстрували благодійні організації «Меридіан» та «Світло Надії».  Також до прес-візиту долучилися Ігор Мацицький (головний лікар КП “Полтавський обласний наркологічний диспансер Полтавської обласної ради”), Віра Яковенко (координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області), представниці Полтавського Центру громадського здоров’я”.  Зацікавлення журналістів викликав кейс роботи з поліцією щодо дотримання прав наркозалежних. Про ці досягнення розповіла керівниця відділу зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції Марина Зінюха. Як вона зазначила, в її організації проводиться активна роз’яснювальна робота серед поліцейських, зокрема про те, що наркозалежність – це хвороба. Такого успіху, за словами представників «Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)» та «Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок (ВОНА)», було досягнуто завдяки наполегливій співпраці різних сторін – патрульної поліції, активістів, регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області та інших. Завершився захід Дискусійним клубом за участі модераторки Олександри Горчинської (видання “Новое время”) та обговоренням майбутніх журналістських матеріалів щодо наркополітики.

15-16 жовтня відбувався пресвізит до Одеси. Його учасники також розпочали знайомство з профілактичними програмами з сайту замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), що діє на території КУ “Міський психіатричний диспансер” Одеської міської ради. Цей медзаклад розпочав свою роботу минулого року та обслуговує щодня понад 40 пацієнтів, на його створення сайту ЗПТ пішли кошти місцевого бюджету та донорських організацій. Асоційований директор із політики та партнерських відносин МБФ “Альянс громадського здоров’я” Павло Скала, розповідаючи про співпрацю Альянсу, міської влади Одеси, партнерських НУО та ключових груп, зазначив:

Одеса – це велике портове місто, яке перше взяло на себе удар епідемії ВІЛ, оскільки саме тут був офіційно зафіксований перший випадок захворювання на вірус імунодефіциту людини та подальше стрімке зростання поширення ВІЛ серед населення міста. Саме Одеса була одним із перших пілотних регіонів, де за підтримки Альянсу запрацювали програми замісної підтримувальної терапії 15 років тому. І наш сьогоднішній візит – саме про ефективне партнерство з місцевою владою, правоохоронними органами, громадськими організаціями та активістами/ками ключових спільнот.

Депутатка Одеської міської ради та ініціаторка створення Міської цільової програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, гепатитам і наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» Ірина Куценко додала, що саме завдяки Академії зменшення шкоди, яку щорічно проводить Альянс, місто приєдналося до такої ініціативи, як The Fast-Track Cities та планує відкрити кімнату зниження шкоди.

Ганна Ліскова, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Одеській області, розповіла, як поліція взаємодіє із вразливими верствами населення, зокрема приділяє увагу співпраці з громадськими організаціями, навчанню поліцейських та збільшенню їхньої поінформованості про програми зменшення шкоди, лікування наркозалежності тощо.

Також журналістам/кам провели екскурсію сайтом ЗПТ КУ “Міський психіатричний диспансер” та Одеським міським центром профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом, де ЗМІ дізналися деталі лікування замісною підтримувальною терапією (ЗПТ) та антиретровірусною терапією (АРТ). Крім того, медіа мали змогу поспілкуватися з лікарями і пацієнтами, почути історії успіху та подальші плани.

У рамках програми пресвізиту представники/ці медіа відвідали пункти обміну і видачі шприців (ПОШ), побачили як відбувається швидке тестування на ВІЛ і вірусні гепатити, профілактика наркозалежності, відвідали маршрути надання профілактичних послуг секс-робітницям, побували у ком’юніті-центрах партнерів Альянсу – Ера Милосердя, Громадський Рух «Віра. Надія. Любов», Асоціація ЛГБТ “ЛіГА” у місті Одеса, ОБФ «Шлях до дому», ГО “Молодіжний Центр Розвитку”, БФ “Веселка».

Під час дискусійного клубу окремо розглянули вживання толерантної лексики у журналістських матеріалах, етичні аспекти інтерв’ювання представників вразливих груп населення, а також репресивну наркополітику України, та як саме ЗМІ можуть уплинути на декриміналізацію людей, які вживають наркотики.

Нагадуємо, що триває конкурс для медіа «Наркополітика України в умовах коронавірусу: проблеми та шляхи їх вирішення». Подати заявку можуть автори/ки, які опублікували (або видали в ефір) тексти/сюжети з 1 січня по 13 листопада 2020 року. Деталі: https://bit.ly/2Zs4CVv

Прес-візити відбуваються у рамках проєктів “Партнерство заради натхнення, трансформації та об’єднання для ефективної відповіді на епідемію ВІЛ” (PITCH) і “Прискорення прогресу у зменшенні туберкульозу та ВІЛ-інфекції шляхом надання універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики й лікування туберкульозу, розширення доказово обґрунтованої профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, створення життєздатних і стабільних систем охорони здоров’я” (реалізується за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією). Дякуємо активістам Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА», та Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок ВОНА за допомогу у проведенні заходів.

Посилання на медіа-матеріали, опубліковані після візитів:

https://nv.ua/ukraine/events/zhizn-posle-narkotikov-i-pyati-zaklyucheniy-istoriya-larisy-iz-poltavy-50110599.html?fbclid=IwAR0duSnYSlQ4-FGEcwzzJ8uLZNFAlluASiMZalb9nMZ7VneVrUzOLYm80F0

https://h.ua/story/455331/

https://www.apteka.ua/article/563347

https://www.prostir.ua/?news=yak-u-poltavi-likuyut-narkozalezhnist

https://greenpost.ua/news/psyholog-yakyj-pratsyuye-z-narkomanamy-serednij-vik-patsiyentiv-znyzyvsya-z-35-do-25-rokiv-i17256

http://photoua.com/photo/press-vizit-v-gorod-poltava-narkopolitika-ukrainy-v-usloviyah-koronavirusa-problemy-i-puti-ih

https://galinfo.com.ua/news/u_poltavi_prezentuvaly_naykrashchi_praktyky_profilaktyky_ta_likuvannya_narkozalezhnosti_351239.html

https://kolo.news/category/zdorove/22243