15-17 березня 2016 року Альянс громадського здоров’я вперше провів масштабну робочу зустріч із керівниками 78 неурядових організацій, які впроваджують проекти зменшення шкоди в Україні, націлені на профілактику ВІЛ-інфекції, гепатитів, інфекцій, що передаються статевим шляхом та туберкульозу серед споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН), робітників комерційного сексу (РКС) та чоловіків, що мають секс з чоловіками (ЧСЧ).

 

В рамках зустрічі була проаналізована робота у 2015 році, обговорені шляхи покращення діяльності із асистованого тестування, раннього виявлення туберкульозу, роботи мобільних амбулаторій, аспекти внутрішнього моніторингу проектної діяльності тощо. В рамках дискусій активно обговорювались проблеми та труднощі, які виникають при налагодженні партнерства із ЛПЗ та пов’язані з проведенням реформи галузі охорони здоров’я.

Керівники проектів Лариса Меланіч (БФ «Нова сім’я»), Олена Романець (БФ «Аванте»), Олександр Соляник (БФ «Світло надії»), Юлія Адирхаєва («Вертикаль») поділились досвідом реалізації проектної діяльності та успішними впровадженими практиками в їхніх організаціях.

Також, Альянс представив попередні результати біоповедінкових досліджень 2015 року серед СІН та РКС. Керівникам проектів було рекомендовано оптимізувати роботу пунктів надання послуг із врахуванням результатів досліджень.

У світлі створення в регіонах нових підрозділів поліції, надзвичайно актуальною виявилася сесія щодо особливостей взаємодії з територіальними підрозділами національної поліції та необхідності навчання поліцейських основним засадам зменшення шкоди в регіонах.

Керівників проектів поінформували про актуальні питання впровадження замісної підтримувальної терапії, розширення лікування вірусного гепатиту С, особливостей впровадження ПІМА-програми, а також антикорупційну кампанію Глобального Фонду «Speak out!», тренінгову програму Альянсу на 2016-2017 роки, процедуру підготовки та друку ІОМ, заплановані публікації Альянсу, проект з впровадження гендерно-орієнтованих послуг.

Окрім того, для вирішення проблемних питань щодо закупівель товарно-матеріальних цінностей в умовах проведення АТО, було проведено окрему зустріч програмних та фінансових спеціалістів Альянсу, експерта з управління закупівлями Мережі, із керівниками проектів, які працюють на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. В результаті проведеної сесії було ухвалено оптимальні рішення для продовження проектної діяльності щодо закупівель.

У ході зустрічі керівники проектів отримали відповіді на актуальні програмні і фінансові питання, змогли обмінятись досвідом та поспілкуватись у колі однодумців.