19-20 лютого 2018 у Мінську (Білорусь) відбулася зустріч для обговорення пріоритетів програми для регіонального конкурсу Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією,  спрямованого на досягнення стійкості ВІЛ-послуг для ключових груп в регіоні СЄЦА.

Учасниками зустрічі стали представники  координаційних комітетів країн регіону, представники ключових груп і організацій громадянського суспільства, державних структур, регіональні мережі ключових груп, міжнародні технічні партнери.

На зустрічі обговорювалися пріоритети, що мають стати основою заявки, що подається партнерами з багатьох країн;  також обговорювалися плани інших консорціумів з пострадянського регіону і південно-східної Європи.

«Пріоритетом цієї програми є результат — перехід на національне фінансування і системне розширення доступу до послуг. Ми знаємо, як це зробити, — підкреслює Дмитро Шерембей з Всеукраїнської Мережі ЛЖВ. — Після того, як ми здійснили передачу ключових програм державі в Україні, ми почали успішно працювати в ряді країн регіону СЄЦА для підтримки таких процесів».

«Для нас цікаві і актуальні напрямки запропонованої програми, — ділиться Ірина Новик з білоруського Республіканського науково-практичного центру медичних технологій, інформатизації, управління та економіки охорони здоров’я. — Питання переходу і стійкості наразі є найнагальнішими. Білорусі є чим поділитися, і ми розраховуємо на ефективний обмін досвідом з колегами з інших країн».

Нуралі Аманжолов з Центральноазіатської асоціації ЛЖВ вважає партнерство найсильнішим в регіоні для реалізації завдань щодо оптимізації схем і цін АРТ, які можуть зробити істотний вплив на охоплення програм у регіоні СЄЦА і вплинути на каскад  з ВІЛ.

«Дуже важливо для трансгендерної спільноти регіону Східної Європи та Центральної Азії бути інтегрованою в регіональний діалог. Вперше в нашому регіоні визнається важливість специфічних і чутливих послуг для Трансгендерів. Я впевнена, що цей діалог буде новою відправною точкою для розвитку дієвих  програм, орієнтованих на  нашу спільноту, — зазначила Анжеліка Волконська з ініціативної групи HelpTG».

Андрій Клепіков з Альянсу громадського здоров’я відзначив широке коло осіб, які взяли участь в обговоренні планів і подякував за цінні поради щодо вдосконалення програми. Концепція програми буде представлена ​​в діалогах країн і відкрита для коментарів до початку березня 2018 року.

У зустрічі брали участь Альянс громадського здоров’я, Всеукраїнська Мережа ЛЖВ, Казахстанський союз ЛЖВ, Центральноазіатська асоціація ЛЖВ, Євразійська мережа здоров’я ключових груп, Євразійська Асоціація Зменшення Шкоди, TB People, Білоруська ініціативна група HelpTG, Грузинська мережа зменшення шкоди, ITPC.ru, Євразійська коаліція чоловічого здоров’я, UNAIDS Білорусь, Білоруський республіканський науково-практичний центр медичних технологій, інформатизації, управління та економіки охорони здоров’я, Секретаріат СКК Узбекистану, Молдавська організація «Позитивна ініціатива», Киргизька Асоціація програм зменшення шкоди «Партнерська мережа» та I + Solutions.