29 листопада 2019 року під найбільшим у столиці України «Колесом огляду» на Контрактовій площі відбулася традиційна інформаційно-просвітницька акція до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом «Тест під хмарами» (#SkyTest), що вже другий рік поспіль проводиться Альянсом громадського здоров’я, Центром громадського здоров’я МОЗ України спільно з партнерськими громадськими організаціями.

Під час акції всі бажаючі – представники ЗМІ, студенти, прості перехожі – отримали змогу безкоштовно пройти експрестестування на ВІЛ новітніми слиновими тестами (без жодної краплі крові). Кожен, хто пройшов тест, одночасно отримав квиток на безкоштовну подорож на «Колесі огляду». Таким чином, усі бажаючі могли не лише пройти легкий новітній експрес-тест на ВІЛ, який не вимагав навіть проколу пальця, а й отримати фахову консультацію лікаря прямо в оглядовій кабінці «Колеса огляду», на висоті 43 метри, водночас насолодившись чудовими краєвидами зимового Києва з висоти пташиного польоту.

В рамках акції «Тест під хмарами» відбувся прес-брифінг за участі представників державних структур, благодійних та громадських організацій, провідних лікарів-інфекціоністів та ВІЛ-позитивних людей.

Володимир Курпіта, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України: “За останні десять років поступ у технологіях дав можливість встановлювати діагноз за 15 хвилин. Але за технологіями завжди стоять люди, їхні бажання, можливості та страхи. Не бійтеся тестуватися! Лікарі знають як допомогти якщо тест буде позитивний”.  

За час проведення акції на Контрактовій площі в умовах спеціальних мобільних амбулаторій та на «Колесі огляду» експрес-тест на ВІЛ пройшли близько 300 людей, переважно студентська молодь. Усі бажаючі також мали змогу абсолютно безкоштовно отримати консультації лікарів, головний індивідуальний засіб захисту від ВІЛ/СНІДу – презервативи, а також інформаційні матеріали щодо необхідності своєчасного тестування на ВІЛ.

«З початку 2019 року в рамках наших програм профілактики ВІЛ-інфекції для груп найвищого ризику в усіх регіонах України було безкоштовно протестовано понад 407 тис. людей, в результаті чого виявлено 9,3 тис. позитивних результатів (2,3%). Проте, понад 80 тисяч наших співгромадян, які живуть з ВІЛ, досі про це навіть не здогадуються. Водночас програми тестування стають доступнішими. Вже давно для цього зовсім не обов’язково йти у спеціалізований медичний заклад. Експрес-тест можна пройти самостійно, по слині, без жодної краплі крові. Для Альянсу громадського здоров’я підвищення доступності тестування на ВІЛ – пріоритетний напрям роботи, і ми раді, що держава все більше опікується програмами профілактики та тестування, це теж своєрідний відповідальний тест для нашого Уряду. Пройди тест!», закликав Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я.

Акція була організована Альянсом громадського здоров’я, Центром громадського здоров’я МОЗ України, спільно з ВБО “Конвіктус Україна”, ВБФ «Дроп ін центр» та БО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ».


Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За даними експертних оцінок, на початок 2018 р. в країні проживало 244 000 ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону. Станом на 01.10.2019 під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я на контрольованій території України перебувало 136 849 ВІЛ-позитивних осіб (показник 326 на 100 тис. населення), що свідчить про те, що майже половина від оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. Саме тому тестування є не менш важливим компонентом в боротьбі з поширенням епідемії ВІЛ та дієвим інструментом якнайшвидшого досягнення цілей 90-90-90, так само як профілактика та лікування. Завдяки саме асистованому тестуванню Альянсу у 2019 році вдалося охопити майже в 4 рази більше людей (407,3 тис.) у порівняно з 2014 р. (113,4 тис.). В результаті виявлено в 3,3 рази більше позитивних результатів. Серед нових клієнтів проектів профілактики відсоток позитивних результатів на ВІЛ-інфекцію вищий у 5 разів, ніж серед «старих», що свідчить про ефективність впроваджуваних заходів, а також про нові виклики у діяльності програм профілактики.


https://phc.org.ua/     https://selftest.org.ua/



Відео