До складу Правління Європейської Коаліції по боротьбі з ТБ (далі – ЄКТБ) увійшли двоє представників громадянського суспільства з України – Юлія Чорна, менеджер проектів з адвокації ТБ МБФ «Альянс громадського здоров’я», та Ольга Клименко, громадська активістка, член Керівного комітету Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна». Загалом, за результатами перших в історії ЄКТБ виборів Правління до його складу обрано 13 осіб. Свій голос на користь обраних кандидатів шляхом онлайн голосування з 17 по 25 квітня віддали 72 члени ЄКТБ (40% від загальної кількості учасників ЄКТБ).
Європейська коаліція по боротьбі з ТБ була заснована в 2009 році та за роки свого існування стала динамічною мережею активістів і організацій громадянського суспільства, які об’єднують зусилля задля подолання епідемії туберкульозу в регіоні Східної Європи та Центральної Азії. В числі найважливіших партнерств ЄКТБ: «TB-People» – перша у регіоні СЄЦА мережа людей, що перехворіли на ТБ, та Глобальний Кокус проти ТБ – міжнародний рух, що об’єднує понад 2000 парламентарів зі 130 країн світу у боротьбі з ТБ.
Стратегічними завданнями ЄКТБ є забезпечити сильну та відповідальну мережу активістів в сфері ТБ через надання специфічних знань та підтримки у розвитку навичок для впливу активістів на процеси формування політик ефективної відповіді на туберкульоз. Багато років Альянс, виступаючи Секретаріатом ЄКТБ, активно підтримує цю важливу міжнародну ініціативу. Зокрема, значущим є партнерство Европейської Коаліції по боротьбі з ТБ у регіональному проекті «TB-REP» – першому регіональному проекті у сфері ТБ, з тих, що фінансуються Глобальним Фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, з компонентом залучення громадянського суспільства.
До реалізації проекту TB-REP при технічному лідерстві Європейського бюро ВООЗ (основний реципієнт гранту –PAS Center, Молдова), залучене широке коло партнерів, важливу роль в якому відіграють організації громадянського суспільства (ОГС) в країнах проекту. У співпраці з органами державної влади партнери TB-REP з боку громадянського суспільства покликані здійснювати адвокацію на підтримку переходу до пацієнт-орієнтованої протитуберкульозної допомоги, зокрема, в амбулаторних умовах. ЄКТБ разом з Альянсом відповідають за підтримку діяльності громадських організацій в рамках проекту TB-REP. Основна задача співпраці – зробити так, щоб думка громадськості та досвід людей, які хворіли або хворіють на туберкульоз, були враховані під час прийняття рішень щодо того, як має виглядати протитуберкульозна допомога, орієнтована на потреби людини.

Альянс вітає нових учасників Правління ЄКТБ та бажає успішної роботи у найскорішому подоланні туберкульозу!