27 листопада 2017 року відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Черкаською обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (Альянс). Підписання Меморандуму особисто Головою Черкаської ОДА Юрієм Ткаченком свідчить про його глибоке зацікавлення проблемою і готовність сприяти подальшому розгортанню програм профілактики та лікування ВІЛ, туберкульозу та гепатитів в регіоні
Будучи одним з офіційних співвиконавців заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки, Альянс, зокрема в рамках програми «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції», що фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, робить значний внесок у подолання епідемій в Черкаській області.

Впровадження програм профілактики соціально небезпечних захворювань серед груп найвищого ризику інфікування ВІЛ починає давати результати – профілактичними послугами охоплено понад 9 тисяч осіб, спостерігається динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп. Черкаська область була однією з перших в Україні, де почали впроваджуватись програми зменшення шкоди та профілактики ВІЛ, що дозволило досягти високих показників безпечної поведінки серед ключових груп. Збереження роботи програм у цих напрямках та їхнє адекватне фінансування як з боку міжнародних донорів, так і з обласного бюджету, є запорукою стабілізації епідемії в області.
В області впроваджується програма медико-соціального супроводу хворих зі стійким, мультирезистентним туберкульозом – завдяки чому показник виліковування вищий за середній по України (72,7% успішно вилікуваних пацієнтів при загальноукраїнському показнику 48,9%). В рамках проекту з розширення доступу до ефективного лікування вірусного гепатиту С 20 пацієнтів з груп ризику отримали лікування новітніми препаратами прямої противірусної дії. Ефективність лікування становить 100%, що ще декілька років тому, при використанні старих схем лікування, здавалось нереальним.

Втім, в ситуації скорочення міжнародного донорського фінансування, обмежених бюджетних можливостей а також в світлі подальших зобов’язань, які взяла на себе Україна в рамках Стратегії ЮНЕЙДС на 2016-2021 «На шляху прискорення для подолання СНІДу» (90-90-90), вкрай важлива ефективна співпраця і взаєморозуміння з органами державної влади на місцях. Лише спільними зусиллями ми можемо забезпечити впровадження подальших комплексних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та інших соціально небезпечних захворювань.

Саме тому дуже важливою є підтримка, зокрема, з боку Черкаської обласної державної адміністрації, особисте лідерство її Голови Юрія Ткаченка, який усвідомлює що досягти ефективної відповіді на епідемію можливо лише шляхом продуктивної співпраці державних органів та громадських організацій, які мають неоціненний багаторічний досвід профілактичної роботи серед груп найвищого ризику.

Як сказав на церемонії підписання Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков «Альянс робить вагомий внесок у протидію епідеміям СНІДу, туберкульозу та гепатитів в області – у 2017 році це більше 17 млн. грн. Підписаний сьогодні Меморандум зафіксував вже досягнуті результати співпраці та визначив пріоритетні напрями роботи – збільшення виявлення нових випадків ВІЛ-інфекції, збільшення пацієнтів, які отримують АРТ, ЗПТ та розширення сучасного лікування гепатитів».