4 грудня 2017 року відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Виконавчим комітетом Одеської міської ради та Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (Альянс). Це важливий  крок у поглибленні співпраці в рамках реалізації відповідних державних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів. Підписання Меморандуму особисто мером міста Геннадієм Трухановим є ще одним підтвердженням його глибокої зацікавленості питаннями протидії соціально небезпечним захворюванням та про позитивні тенденції щодо подальшого об’єднання зусиль державної влади та громадськості у боротьбі з епідеміями.

Альянс,  як офіційний співвиконавець заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки, зокрема в рамках програми «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції», що фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, робить значний внесок у подолання епідемій в Одесі. Зокрема, у 2017 році обсяг фінансування комплексних заходів з  протидії поширенню вищезазначених захворювань складає понад   28,8  млн. грн.

Кожен десятий ВІЛ-позитивний українець мешкає в місті Одеса. Одеська область та місто Одеса – регіон з найвищим рівнем поширення ВІЛ:  861,8 на 100 тисяч населення, що більш  в 2,5 рази вище за середньо державний показник (323,7 на 100 тис. населення). Втім, завдяки злагодженій роботі п’яти громадських організацій, що працюють в місті, послуги з профілактики ВІЛ  отримують близько 21 тисячі осіб з груп найвищого ризику інфікування,  спостерігається чітка динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп – а завдяки цьому знижуються небезпеки  подальшого розповсюдження ВІЛ серед загального населення.

Окрім діяльності в галузі ВІЛ/СНІДу Альянс також допомагає місту протидіяти епідеміям туберкульозу та вірусних гепатитів. Забезпечено медико-соціальний супровід для 500 пацієнтів, хворих на мультирезистентний туберкульоз. Також Альянс допоміг місту області запровадити лікування від вірусного гепатиту С найновітнішими препаратами прямої дії “Совалді” та “Харвоні” для 24 пацієнтів.

Одеса стала єдиним містом в Україні, де впроваджується програма «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи та Центральної Азії» (за підтримки Глобального фонду), покликана розробити моделі стійких відповідей міст на епідемії ВІЛ  та ТБ серед ключових груп, заради досягнення цілей 90-90-90, успішна реалізація якої допоможе знизити рівень смертності від ВІЛ та туберкульозу, а також збільшити частку фінансування програм, спрямованих на ключові уразливі групи населення з коштів міського бюджету.

Також в цей день був підписаний ще один важливий документ – Меморандум про взаєморозуміння щодо проведення Міжнародної конференції City Health International 2018 у місті Одеса. Заснована у 2012 році конференція «Здоров’я у місті» зосереджує увагу на здоров’ї та добробуті людей та розглядає питання вживання алкоголю, наркотиків, здорового харчування, безпечної сексуальної поведінки та попередження насильства, а також фактори, що впливають на здоров’я громадян у місті. Одеса стане першим містом Східної Європи, яке прийме цей престижний форум 13-14 вересня 2018 року. Участь України в такому заході відкриває нові можливості, спрямовані на вирішення питань громадського здоров’я на рівні міст, а участь мерів ряду міст Європи стане вагомим інструментом обміну позитивним досвідом та посилення ролі місцевої влади в укріпленні здоров’я містян.

Як сказав на церемонії підписання Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков «Альянс робить вагомий внесок у протидію епідеміям СНІДу, туберкульозу та гепатитів в області – у 2017 році це понад 28 млн. грн. Це фінансування дозволило наразі стабілізувати ситуацію з ВІЛ-інфекцією в Одесі. Ми впевнені, що лідерство Мера міста Одеса Геннадія Труханова дозволить збільшити фінансування з міського бюджету, запровадити інновації, які допоможуть попередити поширення ВІЛ-інфекції, вчасно виявити ті випадки інфікування, які вже трапились, збільшити кількість одеситів, які матимуть доступ до життєво-необхідного лікування, такого як антиретровірусна терапія, замісна підтримувальна терапія та лікування гепатитів».