2018 рік був відзначений інноваціями, розширенням програм та вражаючими результатами у боротьбі з ВІЛ, туберкульозом і гепатитом. Наступного року Україна стане перед викликом – переходом більшості послуг на державне фінансування. Проводжаючи 2018-й, ми відзначаємо ключові досягнення року, що минає, які створюють міцну основу для успішної роботи у 2019 році:

  1. Національні програми профілактики ВІЛ, що сфокусовані на найбільш уразливих до інфікування групах, допомогли взяти епідемію під контроль. У 2018 році послугами профілактики ВІЛ було охоплено понад 200 000 ЛВІН, 38 000 секс-працівників і 43 000 ЧСЧ. За фінансової підтримки Глобального фонду ми успішно реалізуємо найбільшу програму зменшення шкоди в світі. Наступного року ми плануємо передати її державі для подальшого фінансування та управління. Альянс громадського здоров’я (далі – Альянс) продовжуватиме надавати допомогу реалізації програми – моніторингом та наданням технічної підтримки задля забезпечення стабільно високої якості та охоплення послугами.
  1. Ефективні інновації, включаючи ДКП, самотестування на ВІЛ за допомогою оральних та традиційних швидких тестів, адаптовані програми для трансгендерів і молоді та нові технології виявлення випадків ВІЛ і ТБ посилили національну відповідь на епідемії. Успішний пілотний проект з ДКП серед 100 ЧСЧ у Києві за підтримки CDC заклав основу для його розширення наступного року для 2 800 ЧСЧ з усієї України. Ресурс selftest.org.ua дозволив конфіденційно надавати тести для самотестування для жителів сільських та віддалених районів. Модель оптимізованого виявлення випадків, що базується на активному відстеженні контактів та використанні розширених ризикових/соціальних мереж ВІЛ-позитивних учасників, увійшла до Збірника прикладів передового досвіду сектору охорони здоров’я в боротьбі з ВІЛ-інфекцією в Європейському регіоні ВООЗ. Інноваційні послуги та зусилля, спрямовані на мобілізацію спільнот трансгендерних людей та молоді, схильної до експериментів (проект Drugstore за підтримки СНІД-Фонду Елтона Джона) також отримали визнання як міжнародні найкращі практики.
  1. Альянс впроваджує нові ефективні підходи до виявлення досі не виявлених випадків та лікування ТБ. Індексний скринінг, посилений за допомогою моделі фінансування на основі результатів (RBF), дозволив у 3,4 рази збільшити кількість виявлених пацієнтів з ТБ у 2018 році в порівнянні з 2017 роком! Успіх новітнього підходу України було визнано виданням Global Fund Observer: моделі допомоги, орієнтовані на людей, із забезпеченням соціальної підтримки пацієнтів дозволили вдвічі збільшити показник ефективності лікування ТБ – з 40% до 80%! Активне залучення до політичних зусиль у сфері протидії ТБ, в тому числі підтримка та співпраця з Європейською коаліцією по боротьбі з туберкульозом (ЄКТБ), Партнерством «Зупинити ТБ», ВООЗ, Глобальним Кокусом з ТБ, Партнерством «Зупинимо туберкульоз. Україна», БО «100% життя», TB people, Міністерством охорони здоров’я та Центром громадського здоров’я, надали можливість Україні виступити з сильною позицією на Нараді високого рівня ООН з ТБ у вересні 2018 року та в період забезпечення підзвітності щодо виконання державами своїх зобов’язань, визначених у Політичній декларації, що була прийнята за результатами такої Наради.
  1. Гепатит С більше не залишається в Україні поза увагою. Альянс став першопрохідцем у лікуванні гепатиту С за допомогою препаратів прямої дії – софосбувіру та ледіпасвіру/софосбувіру – забезпечивши його безкоштовно для представників найбільш маргіналізованих груп. На сьогоднішній день лікування отримали 2 162 пацієнти з усієї України , при цьому його ефективність склала 95%. Такі вражаючі результати стимулювали Міністерство охорони здоров’я та декiлька iнших організацій, таких як MSF, підтримати конкуренцію з боку генеричних препаратів та подальше розширення програми лікування гепатиту С. Цього року Альянс у партнерстві з Міністерством юстиції забезпечив діагностику гепатиту С та його лікування препаратами прямої дії у пенітенціарній системі для пацієнтів, які ніколи раніше його не отримували – осіб, що відбувають покарання. 50 ув’язнених отримали лікування, при цьому показник його ефективності становив 98%!
  1. У 2018 році Альянс продовжив досягати вагомих результатів у  встановленні контролю над епідеміями ВІЛ та туберкульозу на непідконтрольних територіях Донбасу. Зокрема, станом на кінець року, завдяки роботі Альянсу, на непідконтрольних територіях було забезпечено якісне лікування МЛС-ТБ для 585 пацієнтів (це 100% всіх пацієнтів з МЛС-ТБ, що отримують лікування на непідконтрольних територіях Донбасу) та надання послуг з профілактики ВІЛ для 16 042 осіб. Унікальному досвіду роботи Альянсу у цих складних умовах присвячена спеціальна стаття у журналі LANCET.
  1. Альянс продовжує посилювати свій внесок у розвиток програм у Східній Європі та Центральній Азії шляхом підтримання партнерських відносин із громадськими організаціями та участі у регіональних проектах. У партнерстві з ЄКТБ за лiдерства PAS Центру Альянсом було реалізовано 3-річний проект TB-REP, спрямований на адвокацію та підтримку громадянського суспільства в 11-и країнах регіону. Визнаючи успішний досвід України, Глобальний фонд підтримав новий регіональний проект з ВІЛ, що впроваджуватиметься консорціумом організацій під керівництвом Альянсу який передбачає діяльність у 14 країнах. Реалізація цього нового регіонального проекту з ВІЛ розпочнеться з січня 2019 року. Проект буде спрямований на забезпечення сталості послуг для ключових груп.
  1. Перехід найбільшої у Східній Європі та Центральній Азії програми замісної підтримувальної терапії від донорського на національне фінансування майже завершено із виділенням достатніх бюджетних коштів для подальшого розширення програми до більш ніж 16 000 пацієнтів у 2019 році:

*бюджети виділені/доступні з різних джерел на закупівлю препаратів

 

Альянс вітає усіх партнерів та колег з прийдешнім Новим роком та Різдвом!