Штаб-квартира Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) ініціювала навчальний візит в Україну представників Міністерства охорони здоров’я, ВООЗ та громадянського суспільства Пакистану для запозичення досвіду з профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції для людей з найвищим ризиком захворювання. ВООЗ розглядає цей візит як чудову нагоду поділитися досягненнями України і надати експертну підтримку іншим країнам, які борються з подібними епідеміями.

Д-р Марте Еверард, голова ВООЗ в Україні, говорить: «ВООЗ вітає зусилля України у відповідь на одну з найбільших епідемій ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні. Ми визнаємо ключову роль організацій громадянського суспільства у наданні послуг групам найвищого ризику ВІЛ. Ми раді ініціювати й підтримувати обмін українським досвідом у наданні ефективних послуг з профілактики, діагностики й лікування ВІЛ-інфекції з країнами інших регіонів, такими як Пакистан».

Візит проходить в Києві 11-14 грудня, 2017 року. У ході візиту фахівці з Пакистану відвідують Альянс громадського здоров’я, Мережу ЛЖВ та інші неурядові організації, Центр громадського здоров’я МОЗ України, лікувальні заклади СНІД та наркологічної служб.

Особлива увага в візиті приділяється технікам підвищення доступності лікування ВІЛ-інфекції для людей підвищеного ризику захворювання, що є глобальним викликом. Ці техніки було розроблено українськими організаціями громадянського суспільства за лідерства Альянсу громадського здоров’я і вони здобули світове визнання. Підходи базуються на індивідуальному веденні випадку захворювання. Альянс ділився цими підходами на низці міжнародних заходів й підтримував їх запровадження в Індонезії, Казахстані, Кенії.

«Наразі охоплення антиретровірусною терапією в Пакистані складає лише 7% і ми боремося за його підвищення, – говорить д-р Сафар Камаль Паша з офісу ВООЗ в Пакистані, перебуваючи в Києві. – Вражає, як в Україні вдається підвищувати охоплення лікуванням груп ризику з ВІЛ-інфекцією. Ми цінуємо можливість цього обміну й плануємо використати напрацювання українських фахівців в Пакистані. Сподіваємося на дальшу співпрацю».