14-17 листопада 2017 року делегації з Бєлць, Кишинева (Молдова), Одеси (Україна) і Софії (Болгарія) побували з ознайомчим візитом в місті Берн (Швейцарія) для вивчення передового досвіду і кращих практик в сфері формування успішних і стійких міських моделей у відповіді на епідемію ВІЛ серед представників ключових груп. До складу групи з 23 осіб увійшли представники організацій, що реалізують проект «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи та Центральної Азії», партнерських НУО, центрів СНІДу та туберкульозних служб, міських управлінь охорони здоров’я, депутати міських рад, правоохоронці та представники ключових груп населення.

В ході ознайомчого візиту в Берн організації licit і CONTACT, міська влада Берна, а також інші партнери поділилися своїм досвідом у формуванні прагматичної і послідовної наркополітики на національному, обласному та міському рівнях; в реалізації інноваційних інтервенцій зі зменшення шкоди в області ВІЛ, гепатиту С, нічного життя, замісної терапії, створення кімнат безпечного вживання наркотиків, соціальних підприємств, програм забезпечення житлом та співпраці з поліцією для підвищення громадської безпеки та забезпечення правопорядку, розповіли про свою роль в розробці підходів по фінансуванню таких програм на муніципальному та регіональному рівнях, до співпраці в сфері зменшення шкоди, а також профілактики і лікування ВІЛ, ТБ та гепатитів.

Програма візиту була дуже насиченою: учасники відвідали НУО, що працюють в сфері зменшення шкоди, центр для секс-працівників, програми трудової інтеграції, клініку лікування наркозалежності та замісної терапії, Міністерство охорони здоров’я, регіональну в’язницю Берна, в якій надаються послуги з поширення презервативів, шприців та ЗПТ, аптеку, в якій люди, що вживають наркотики, мають доступ до ЗПТ, кімнату безпечного вживання наркотиків, де люди можуть вживати наркотичні речовини в безпечному місці, а також мають доступ до інших послуг, наприклад, можуть прийняти душ, попрати речі, поїсти смачну і здорову їжу і отримати консультації.

В кінці ознайомчого візиту учасники зустрілися з мером міста Берн Алеком фон Греффенрідом, який підкреслив, що тільки завдяки співпраці між муніципальною владою, поліцією і НПО можна досягти таких успіхів в боротьбі з епідеміями ВІЛ і туберкульозу, яких зміг досягти Берн.

Підводячи підсумки візиту, мер Одеси Геннадій Труханов зазначив: «Нам потрібно міняти ментальність і ставлення наших людей. Ми, звичайно ж, використаємо досвід Берна і ті зміни, які відбулися в сфері наркополітики та боротьби з ВІЛ за останні 30 років, щоб змінити ситуацію в Одесі на краще. На жаль, ми ставимося до людей, що вживають наркотики, як до злочинців, а повинні ставитися до них як до хворих і залежним людей». Натхненний досвідом Берна в сфері наркополітики, мер Труханов пообіцяв відкрити в Одесі першу кімнату безпечного вживання наркотиків в регіоні СЄЦА.

Мер міста Бєлць Ігор Шеремет подякував меру Берна Алека фон Греффенріда за прекрасні програми для споживачів наркотиків, які реалізуються в місті, і сказав, що реалізувати подібні програми в м. Бєлць буде набагато простіше, тому що для цього потрібно буде всього лише «копіювати» 30-річний досвід Берна. Пан Шеремет пообіцяв надати меру Берна план дій по відкриттю кімнати безпечного вживання наркотиків в м. Бєлць.

Ірена Димитрова з муніципалітету Софії в своєму виступі підкреслила, що в ході ознайомчого візиту на болгарську делегацію справив велике враження рівень послуг, які надаються для представників ключових груп в Берні. Вона зазначила, що сподівається, що після повернення в Софію зможе забезпечити застосування більш пацієнт-орієнтованого підходу в реалізації програм для споживачів наркотиків. Також пані Димитрова висловила надію на те, що в Болгарії вдасться досягти такого ж рівня співпраці між муніципальною владою, правоохоронними органами та НУО, як в Берні.

Проект «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи і Центральної Азії» надалі надаватиме підтримку містам в досягненні їх амбіційних планів протягом 2018-2019 років.

 

Проект «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи і Центральної Азії»  – це проект, який фінансується Глобальним фондом, та реалізовується Альянсом громадського здоров’я (Україна), AFEW International (Голландія), licit і Stop TB Partnership (Швейцарія) під технічним керівництвом UNAIDS в країнах СЄЦА з метою сприяння заходам по боротьбі з ВІЛ та ТБ серед ключових груп, які проживають в 5-ти містах СЄЦА: Алмати (Казахстан), Бєлць (Молдова), Одеса (Україна), Софія (Болгарія), Тбілісі ( Грузія). Проект реалізовується протягом 2017-2019 рр. і передбачає розробку дієвих і довгострокових моделей по боротьбі з ВІЛ/ТБ, які сприятимуть скороченню рівня смертності від СНІДу і ТБ в містах, охоплених проектом, а також збільшення асигнувань на фінансування заходів по боротьбі з ВІЛ/ТБ серед ключових груп.