Сьогодні в Одесі відбулась зустріч партнерів Fast Track Cities на якій були представлені вражаючі результати боротьбі з ВІЛ/СНІДом в місті.  Рівно 2 роки тому в рамках регіонального проекту Альянсу громадського здоров’я «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп у містах Східної Європи та Центральної Азії» муніципалітет Одеси приєднався до глобальної ініціативи Fact Track Cities, направленої на подолання епідемії ВІЛ/СНІДу до 2030 року. Злагоджена робота Альянсу, муніципалітету Одеси, партнерських НУО та ключових груп призвела до збільшення на 50% кількості пацієнтів, що отримують АРВ-терапію. Для порівняння у Києві, що також є містом ініціативи Fast Track Cities, за той самий період прогрес склав 43%, а по всій Україні ще менше – лише 37%.

«Два роки тому Одеса ухвалила принципове рішення – стати містом «фаст трек», тобто прискорених дій у боротьбі з ВІЛ та туберкульозом. Альянс громадського здоров’я супроводжував муніципалітет Одеси увесь цей час, і сьогодні місто в партнерстві з неурядовими організаціями та ключовими групами звітує про переконливі результати – на 50 % збільшилась кількість осіб, що отримують препарати АРВ-терапії у порівнянні з 2016 роком. Значними є результати і в боротьбі з туберкульозом – впровадження пацієнт-орієнтовних програм покращило рівень виліковування туберкульозу з 56 % у 2016 році до 77,4% у 2018 році, та навіть до 82,8 % у рамках пілоту з контрольованого лікування», – зазначив виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков.

Крім того, за 2018 рік у Одесі послугами профілактики було охоплено 27 378 представників ключових груп. Із них 17 430 споживачі ін’єкційних наркотиків (84% від оціночної кількості), 4 962 особи, що надають сексуальні послуги за винагороду (58%), 4 567 чоловіків, що мають секс із чоловіками (60%) та 419 трансгендерів. Швидкими тестами на ВІЛ було протестовано 26 825 представників ключових груп та виявлено 1 204 позитивних результати. Смертність від ВІЛ в Одесі зменшилась на 19% зі 117 осіб у 2017 році до 95 особи у 2018.

«Успіхи Одеси в боротьбі з ВІЛ/СНІДом – це заслуга великої спільної, а головне злагодженої роботи, міської влади та неурядових організацій. Ми дуже вдячні громадським організаціям, зокрема МБФ “Альянс громадського здоров’я», що являється однією з ключових організацій у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу та туберкульозу за те, що вони поділилися з нами своїм досвідом роботи з ключовими групами не тільки на місцевому, а на європейському рівні, що дало нам можливість подивитися на звичні у нашій роботі речі з іншої сторони та стати ще більш ефективними у досягненні цілей ініціативи Fast Track Cities», – зазначила заступник Одеського міського голови Світлана Бедрега.

Також в рамках даної програми, починаючи з грудня 2018 року, 2 211 споживачі ін’єкційних наркотиків отримали набори зменшення шкоди,що були закуплені за рахунок муніципального бюджету та розповсюджені через комунальні аптеки на загальну суму 100 000 гривень. Загалом же за період 2017-2018 р.р. з муніципального бюджету було виділено 419 000 гривень на неурядові організації в рамках конкурсів соціальних проектів на проекти з профілактики ВІЛ-інфекції та розширення доступу до замісної підтримувальної терапії.

«Ініціатива Fast Track Cities передбачає взаємну відповідальність та підзвітність місцевого уряду та громадянського суспільства під сильним керівництвом мера. Ми спостерігали це в Києві, і тепер ми спостерігаємо це в Одесі, де міський голова і громадянське суспільство спільно звітують перед міською радою про досягнення і співпрацюють задля того, щоб знайти найбільш ефективний спосіб досягнення цілей 90-90 -90», – говорить Директор UNAIDS в Україні Роман Гайлевич.