30 травня 2017 року в Одесі, Україна, мер Одеси Геннадій Труханов підписав «Декларацію намірів: приєднання до Zero TB Initiative» з Stop TB Partnership (Партнерство «Зупинимо туберкульоз»). Одеса стала першим містом в Україні і в усьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА), що приєдналося до ініціативи.

«Ініціатива Zero TB Cities спрямована на те, щоб спонукати нас до зупинки епідемії туберкульозу, зосередивши увагу на участі місцевих органів влади в запуску і підтримці успіхів в боротьбі з туберкульозом. Комбінація політичної волі, наявність кваліфікованих фахівців у галузі охорони здоров’я та мобілізованих спільнот – ось рецепт для того, щоб покласти край туберкульозу. Я рада, що сьогодні Одеса приєдналася до цієї ініціативи» – прокоментувала доктор Лучіка Дітіу, виконавчий директор Stop TB Partnership.

Туберкульоз залишається найбільш поширеним захворюванням, пов’язаним зі СНІДом в Україні. Україна займає 5-е місце в світі по тягарю МР-ТБ (найскладніша для лікування форма). В Україні захворюваність на туберкульоз становить 70,5 на 100 тис. населення, що становило майже 30 000 випадків в 2016 році. В Одесі в 2016 році захворюваність на туберкульоз була ще вище – 110,1 що означає 1 111 нових випадків.

Проблема в тому, що Україна має один з найнижчих показників ефективності лікування в регіоні СЄЦА: 72% серед лікарсько чутливих ТБ випадків і 39% – серед пацієнтів з МР-ТБ (в той час як показник ВООЗ становить 85%). В Одесі показники лікування дуже низькі – на рівні 43,2% в 2016 році серед пацієнтів з позитивним мазком (56,9% серед нових випадків). Причинами низької ефективності лікування є високий рівень ко-інфекції ВІЛ/ТБ, високий рівень переривання лікування, а також існуючі моделі здоров’я, які не орієнтовані на пацієнтів.

«Туберкульоз – одне з найбільш небезпечних інфекційних захворювань всього людства. Туберкульоз не має кордонів і знизити його поширення можливо лише спільними зусиллями. Зі свого боку Одеса готова кинути виклик чумі XXI століття. Для цього ми використовуємо не тільки власні напрацювання щодо виявлення та лікування туберкульозу, а й – передовий досвід розвинених європейських країн. А також ми готові ділитися власним успішним досвідом з іншими учасниками ініціативи Zero TB Cities», – зазначив Одеський міський голова Геннадій Труханов.

Завдяки участі в ініціативі Zero TB Cities, Одеса отримає доступ до міжнародного досвіду в області ТБ, навчання і обміну досвідом з найбільш успішними протитуберкульозними відповідями, а також підтримку в розробці міського плану боротьби з туберкульозом. Операційне дослідження, яке почнеться в 2017 році в рамках проекту «Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи і Центральної Азії» за підтримки Глобального Фонду, буде направлено на поліпшення показників успіху лікування шляхом просування моделей амбулаторної допомоги та мотивації персоналу первинної медичної допомоги на основі результатів лікування.

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я заявив: «Альянс громадського здоров’я показує рішення, які подвоюють рівень виліковування туберкульозу в порівнянні зі стандартними підходами. Ключем до успіху є пріоритетна увага до потреб пацієнтів і управління окремими випадками. Ми будемо і далі розширювати цю модель».

Баронеса Елісон Сатті, член Палати Лордів парламенту Великобританії, яка була присутня на церемонії підписання сказала: «Я вважаю надзвичайно важливим спонукати політиків грати більш активну роль в боротьбі з туберкульозом, і я працюю з українськими парламентаріями для сприяння цьому. Я вражена, що мери відіграють все більшу роль і я думаю, що за цим досвідом можуть наслідувати й інші українські міста і інші міста регіону».

Коротка інформація

Альянс громадського здоров’я – провідна неурядова організація, створена в 2000 році, яка значно впливає на епідемії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусного гепатиту та інших соціально небезпечних захворювань в Україні і надає підтримку у відповідях по всьому світу.

Stop TB Partnership веде шлях в світ без туберкульозу – хвороби, яка виліковна, але як і раніше вбиває по три людини щохвилини. Заснована в 2001 році, місія Stop TB Partnership полягає в тому, щоб надавати допомогу кожній людині, яка є вразлива до ТБ, і забезпечити, щоб високоякісна діагностика, лікування та догляд були доступні всім, хто їх потребує. Разом 1 500 наших партнерів є колективною силою, яка трансформує боротьбу з туберкульозом в більш ніж 100 країнах. До них відносяться міжнародні та технічні організації, урядові програми, дослідницькі та фінансові установи, фонди, НУО, громадянське суспільство, громадські групи та приватний сектор.

Проект Zero TB Cities – спільна ініціатива, спрямована на значне прискорення дій по скороченню смертності від туберкульозу та його поширеності в великих містах. На сьогоднішній день, Ченнай, Індія; Дурбан, Південна Африка; Карачі, Пакистан; Кісуму, Кенія; Ліма (Карабалло), Перу швидко просунулися в розробці комплексних програм, створенні нових моделей партнерства і приступили до мобілізації ресурсів для цих зусиль.

«Прискорена відповідь на епідемії ВІЛ / ТБ серед ключових груп в містах Східної Європи і Центральної Азії» – це регіональний проект Альянсу громадського здоров’я (Україна), AFEW International (Нідерланди), licit (Швейцарія) і Stop TB Partnership, який фінансується Глобальним фондом під технічним керівництвом відділення ЮНЕЙДС в регіоні СЄЦА, який спрямований на підтримку відповідей міст на епідемії ВІЛ/ТБ серед ключових груп в п’яти містах регіону СЄЦА, включаючи Одесу. Проект буде реалізований протягом 2017-2019 років і планує розробити ефективні і стійкі міські моделі відповідей на ВІЛ/ТБ, які дозволять знизити смертність від СНІДу і туберкульозу в містах проекту, а також збільшити виділення міського фінансування на інтервенції по боротьбі з ВІЛ/ТБ для ключових груп населення.

Посилення системи охорони здоров’я для ефективного контролю ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії – проект, який фінансується Глобальним фондом для зменшення тягаря туберкульозу і зупинки поширення стійких до лікування форм ТБ в цільових країнах СЄЦА, шляхом забезпечення політичної прихильності і широкого впровадження доказових пацієнт-орієнтованих підходів для надання послуг. Основним реципієнтом гранту ГФ для реалізації проекту є PAS Center (Республіка Молдова). Альянс громадського здоров’я – імплементуючий партнер проекту від імені Європейської ТВ Коаліції відповідає за адвокацію громадянського суспільства в підтримці пацієнт-орієнтованих підходів в регіоні Східної Європи і Центральної Азії.