28 лютого 2017 року мер Одеси Геннадій Труханов підписав Паризьку декларацію щодо прискорення дій для подолання епідемії СНІДу, і таким чином долучився до глобального руху міст, який було ініційовано мером Парижу та UNAIDS у 2014 році. Місто бере на себе зобов’язання щодо істотного збільшення охоплення жителів Одеси послугами тестування та лікування ВІЛ-інфекції з метою подолання епідемії СНІДу до 2030 року та зосередження на програмах для ключових груп.
Наразі в Одесі, як і в середньому в Україні, лише одна з двох осіб, що живуть з ВІЛ, знає про свій діагноз, при цьому доступ до АРТ у місті є нижчим, ніж в країні в цілому. Лідерство, яке наразі демонструє місто, може істотно змінити ситуацію у сфері боротьби зі СНІДом та забезпечити сталість відповіді на епідемію.

На церемонії були присутні представники Центру громадського здоров’я, спеціальний представник Генерального секретаря ООН з ВІЛ/СНІД у Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін, представники організацій системи ООН в Україні, у тому числі UNAIDS, UNICEF, представники посольства Франції, представники Мережі людей, що живуть з ВІЛ, Альянсу громадського здоров’я та інших громадських організацій, Фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД», партнери міських програм у сфері боротьби зі СНІДом.

Мішель Казачкін передав теплі вітання від мера Парижа пані Анни Ідальго – одного з ініціаторів Паризької декларації в 2014 році.

Мер Одеси Геннадій Труханов зазначив: «Місто готове взяти на себе ці зобов’язання. У нас добре налагоджено співробітництво між муніципальними службами, потужною службою СНІДу та партнерськими НУО, що дозволить нам втілить у життя ці зобов’язання».

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, визнав провідну роль громадянського суспільства в Одесі у відповіді на епідемію ВІЛ: «Наразі програма за підтримки Глобального фонду, що реалізується партнерськими організаціями в Одесі, охоплює більше 24 тисяч представників ключових груп (або 65% від їх оціночної кількості). Великою мірою завдяки профілактичним програмам в останні роки спостерігається зменшення кількості нових випадків інфікування ВІЛ в Одесі».

Одеса стала першим містом, яке підписало Паризьку декларацію у рамках регіонального проекту Глобального фонду, що реалізується в містах регіону СЄЦА Альянсом громадського здоров’я (Україна) разом з AFEW International (Нідерланди), Contact Netz/Licit (Швейцарія) за технічної підтримки Stop TB Partnership та офісу UNAIDS у регіоні СЄЦА.

«Підписанням Паризької декларації у рамках нашого регіонального проекту з ВІЛ та ТБ у містах СЄЦА Одеса подає приклад для інших міст реалізації проекту у 5 країнах – Болгарії, Грузії, Казахстані, Молдові та Україні», – підкреслила Цовінар Саканян, портфоліо-менеджер Глобального фонду.

Віней Салдана, регіональний директор UNAIDS у країнах Східної Європи та Центральної Азії, відзначив: «У регіоні Східної Європи та Центральної Азії продовжує збільшуватися кількість нових випадків ВІЛ, при цьому рушіями поширення епідемії є великі міста. Оскільки епідемія сконцентрована серед представників ключових груп та їх сексуальних партнерів, особливо людей, які вживають ін’єкційні наркотики, змінення епідеміологічної ситуації можна досягти шляхом прискорення дій задля подолання СНІДу на рівні міст. Лідерська роль, яку взяла на себе Одеса – це саме той своєчасний та рішучий підхід, який потрібен для прискорення дій у боротьбі зі СНІДом до 2020 року».

Представниця організації SWAN, яка була присутня на церемонії, висловила очікування, що ключовим групам надаватиметься підтримка з метою їх підготовки до активної участі у плануванні та впровадженні подальших заходів в Одесі задля досягнення цільових показників Стратегії 90-90-90-90 у контексті груп, найбільш уразливих до епідемії.