Національна ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу затвердила запит країни до Глобального фонду із загальним бюджетом 119 млн. доларів США на боротьбу з туберкульозом та СНІДом у 2018-2020 роках. Трьома основними реципієнтами гранту в рамках Запиту було одноголосно обрано Центр громадського здоров’я МОЗ України, Альянс громадського здоров’я та Мережу людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. Вперше у якості повноправних членів Національної ради у засіданні взяли участь делеговані представники уразливих спільнот  – споживачів ін’єкційних наркотиків, чоловіків, які мають секс з чоловіками, жінок, що надають сексуальні послуги за плату.

Структура запиту відображає поступове зростання лідерства держави, відповідно зі збільшенням обсягу фінансування з боку Глобального фонду. Голова Національної ради Павло Розенко зазначив: «Нова заявка передбачає фінансування заходів, спрямованих на подолання епідемії ВІЛ-інфекції та туберкульозу, покращення якості послуг та розширення замісної підтримувальної терапії. Стратегія заявки передбачає механізм поетапного переходу відповідальності за впровадження програмних заходів від трьох основних отримувачів грантових коштів до одного – державного».

«Ми цінуємо співпрацю державного сектору з неурядовими організаціями: разом з зможемо досягнути амбітних цілей, запланованих в Запиті до Глобального фонду. Ми розраховуємо, що протягом виконання трирічної програми зростатиме частка державного фінансування, зокрема і на роботу з найбільш уразливими до інфікування ВІЛ групами», зазначив Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянс громадського здоров’я.

Запит має бути подано до Глобального фонду не пізніше 23 травня, а остаточне рішення донора ми очікуємо влітку цього року.