25 липня 2017 року відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Миколаївською обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (Альянс), в рамках реалізації відповідних державних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів. Миколаївська область стала першою у переліку підписантів, що засвідчує лідерство керівництва області  у справі формування підходу прихильності місцевої державної влади та організацій громадянського суспільства до стабільного впровадження програм протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням.

Будучи одним з офіційних співвиконавців заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки, Альянс, зокрема в рамках програми «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції», що фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією робить значний внесок у подолання епідемій. Зокрема, протягом 2016 було надано технічної  підтримки та профінансовано виконання комплексних заходів протидії поширенню вищезазначених захворювань на території області на загальну суму понад 24,2 млн. грн. Впровадження профілактичних програм на території області, яка, однією з перших стала надавати послуги з профілактики соціально небезпечних захворювань серед груп найвищого ризику інфікування ВІЛ дало свої позитивні результати – профілактичними послугами охоплено понад 12 тисяч осіб,  спостерігається чітка динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп. Завдяки чому знижуються ризики  подальшого розповсюдження ВІЛ серед загального населення.   Незважаючи на те, що область займає третє місце в Україні щодо розповсюдження ВІЛ (699,7 на 100 тисяч населення), а у 2016 році стала «лідером» щодо нових виявлених випадків, рівень поширеності ВІЛ зростає на фоні спадання смертності та стабілізації рівня захворюваності. Це свідчить про вплив профілактичних програм на зменшення інфікування нових випадків та про ефективність роботи програм догляду і підтримки. Збереження роботи програм у цих напрямках та їх адекватне фінансування є запорукою стабілізації епідемії в області. Суттєвим є факт  зменшення рівня поширеності ВІЛ серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики (27% у 2015 проти 40% по Україні).

Миколаївська область є одним з лідерів щодо ефективності лікування хворих зі стійким,  мультирезистентним туберкульозом – завдяки програмам супроводу, які підтримуються Альянсом, показник виліковування вищий за середній по України (59,3% успішно вилікуваних пацієнтів (когорта 2014 року) при українському показнику 45,9%). Значну роль у підвищенні ефективності лікування відіграє проект Альянсу та Червоного Хреста України по супроводу хворих з МРТБ на амбулаторному етапі лікування. Так, з 120 пацієнтів (2013 року), що знаходились на супроводі, успішно проліковані 98 (82,3%). Альянс першим розпочав програму інноваційного лікування від гепатиту С препаратами противірусної дії, що  дає найвищий   результат – понад 94% хворих повністю виліковуються.

Втім, в ситуації скорочення міжнародного донорського фінансування з одного боку, обмеженими бюджетними можливостями а також подальших зобов’язань, що взяла на себе держава, зокрема, перед Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, вкрай важлива ефективна співпраця і взаєморозуміння з органами державної влади на місцях для забезпечення впровадження подальших комплексних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та інших соціально небезпечних захворювань.

Саме тому підтримка з боку Миколаївської обласної державної адміністрації, особисте лідерство її голови Олексія Савченка, який усвідомлює що майбутнє – саме за продуктивною співпрацею державних  органів та громадських організацій, які мають неоціненний багаторічний досвід профілактичної роботи серед груп найвищого ризику,  дають реальні перспективи  подолати небезпечні епідемії.

Як сказав на церемонії підписання Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков «Ми сподіваємось, що об’єднавши ресурси з місцевого бюджету, Альянсу та державне фінансування, Миколаївська область одна з перших в Україні досягне показників 90-90-90 – міжнародних зобов’язань, які країна має виконати до 2020 року. Підписаний сьогодні Меморандум є свідченням стратегічного партнерства у подоланні епідемій СНІДу, туберкульозу та гепатитів. В цьому році ми інвестуємо в область понад 18 млн грн. Ви можете на нас розраховувати і надалі».

«Миколаївська область зробила внесок у 15 мільйонів гривень на розвиток програм подолання епідемії ВІЛ/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань, – відмітив Голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко. – Ми сподіваємось на подальшу плідну співпрацю та порозуміння».

Висвітлення інформації про подію на сайті Миколаївської ОДА: http://www.mk.gov.ua/ua/news/?id=38413