Незважаючи на певні труднощі, такі як складна процедура отримання візи та далекий переліт, 16 представників Товариства Червоного Хреста Кенії та його партнерських організацій завітали до «Альянсу громадського здоров’я» (Альянс) з метою вивчення досвіду боротьби з епідеміями ВІЛ та гепатиту С серед ключових груп. 12 грудня 2016 року наші гості з сонячної Кенії прилетіли до холодного засніженого Києва, де їх тепло зустріли співробітники Альянсу.

Протягом свого перебування в Києві учасники візиту мали змогу ознайомитися із основними інтервенціями, які реалізує Альянс громадського здоров’я разом зі своїми партнерськими організаціями, та з інноваційними підходами у впровадженні програм та адвокаційній діяльності. Протягом 5 днів візиту учасники відвідали установи охорони здоров’я, що надають комплексні послуги людям, які вживають наркотики, дроп-ін центри, сайти вторинного обміну шприців, дізналися про роботу мобільних клінік на прикладі роботи з секс-працівниками та завітали до ком’юніті центру для чоловіків, що мають сексуальні стосунки з чоловіками.

Альянс громадського здоров’я вже довгий час співпрацює з нашими колегами з Кенії, впроваджуючи послуги зменшення шкоди у цій країні та розвиваючи потенціал місцевих експертів.  В результаті у Кенії було впроваджено та розширено послуги обміну голок та шприців у рамках проекту «Ініціатива спільнот зі зменшення шкоди» www.cahrproject.org за підтримки уряду Нідерландів, який реалізується Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД разом із партнерським консорціумом ВІЛ-сервісних НУО Кенії.

За підсумками візиту представники кенійської делегації вже почали обговорювати можливість пілотування інноваційних підходів, які вони побачили в Україні, в їх власній країні. Деякі інтервенції, такі як втручання на базі аптек, втручання силами рівних, використання технології SyrEx Cloud у програмах профілактики ВІЛ, можуть бути адаптовані до умов Кенії та апробовані у країні.

Своїми враженнями від участі в ознайомчому візиті поділився Космус Майна з організації Teens Watch: «Я побачив роботу програм обміну голок і шприців, замісної терапії та проекту для секс-працівників. Я відкрив для себе багато нового. Наприклад, у програмах задіяна стала кількість співробітників та соціальних працівників, пункт надання послуг замісної терапії здався мені дуже дружнім до клієнтів, і я помітив, що медсестри добре ставляться до пацієнтів. Усі пацієнти та соціальні працівники дуже відкриті та приязні. Після повернення до Кенії я намагатимусь краще мотивувати свій персонал і поділитися тими знаннями, які я отримав під час цього візиту».