15 вересня на сесії Сумської обласної ради було затверджене рішення, за яким Сумському обласному центру профілактики та боротьби зі СНІДом будуть виділені кошти на придбання послуг мобільної амбулаторії для проведення тестування на ВІЛ представників уразливих груп населення Сумської області. Амбулаторія, яка фінансується Альянсом, вже успішно функціонує в області вже протягом року і ця подія є логічним продовженням запровадженого в 2016 році процесу роздержавлення надання соціальних послуг. Очікується, що таким чином буде розширена географія надання профілактичних послуг представникам найбільш уразливих до ВІЛ груп населення, зокрема, будуть охоплені тестуванням на ВІЛ жителі чотирьох віддалених районів області. Така закупівля послуг в Україні здійснюється вперше.

За останній рік відбулись колосальні зміни у стосунках місцевої влади та громадських організацій, зокрема тих, які працюють у соціальній сфері. Ми зараз – повноцінні партнери, спілкуємося на одній хвилі, бо маємо чітке спільне бачення щодо шляхів вирішення важливих соціальних проблем”, – зауважує керівник громадської організації “Клуб Шанс” Олексій Загребельний.

Нагадуємо, що в 2016 році Сумський обласний наркологічний диспансер через систему електронних закупівель ProZorro придбав послуги соціального супроводу для 230 пацієнтів замісної підтримувальної терапії. Тепер найближчим часом подібну процедуру закупівлі послуг вже буде проводити Сумський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом.

Відпрацьовані механізми фінансування медико-соціальних послуг за кошти місцевих бюджетів в умовах зменшення обсягів фінансування з боку міжнародних організацій, забезпечать сталість програм та сервісів для мешканців області, яких торкнулися проблеми ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусних гепатитів, – коментує начальник управління охорони здоров’я Сергій Бутенко.

9 серпня 2017 року відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Сумською обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (Альянс), в рамках реалізації відповідних державних програм з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів. Підписання Меморандуму також свідчить про глибоке зацікавлення керівництва області щодо впровадження програм протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням та подальшої співпраці органів державної влади на місцях та організацій громадянського суспільства. Багаторічне впровадження профілактичних програм в Сумській області (з 2001 року) дозволило досягти високих показників безпечної поведінки серед ключових груп ще в 2011 році та втримувати ці показники протягом наступних років. Збереження роботи програм у цих напрямках та їхнє адекватне фінансування є запорукою стабілізації епідемії в області.