29 вересня Едуард Підлубний, в.о. міського голови Дніпровська міська рада, та Роман Гайлевич, Директор UNAIDS Office In Ukraine, підписали Паризьку декларацію щодо подолання СНІДу у великих містах.
Павло Смирнов, програмний директор Альянсу Громадського здоров’я, презентував міському голові Дніпра міжнародну нагороду «В твоїх силах», як символ підтримки міста Альянсом та міжнародною спільнотою експертів на всіх етапах виконання взятих зобов’язань. Зазначимо, що вона була вручена муніципальним лідерам 20 міст Східної Європи та Центральної Азії.
«Дніпро – лідер в Україні по невиявленим випадкам ВІЛ. І такий рішучий крок з боку міського голови – це каталізатор необхідних змін з покращення здоров’я людей, який на часі саме зараз. Тепер в Україні вже три міста, які підписали декларацію. І, враховуючи вражаючі успіхи Києва та Одеси, з вкладом Дніпра Україна зробить ще більш вагомий внесок в глобальне подолання епідемії ВІЛ/СНІДу. А ми готові ділитися досвідом та підтримувати команду Дніпра на всіх етапах реалізації Паризької декларації», – сказав Павло Смирнов.
«Дніпро став третім містом в Україні, де підписано Паризьку Декларацію. До нас це зробили в Києві та Одесі. Подібна декларація накладає обов’язки на наше місто, і ми будемо їх виконувати. За допомогою підписання Декларації міська рада Дніпра зможе ще більш тісно співпрацювати зі світовими організаціями по даному напрямку та координувати свою діяльність. При чому зобов’язання по розв’язанню проблеми отримує, як місто, так і міжнародний донор», – розповів виконуючий обов’язки міського голови Едуард Підлубний.
«Дніпро є третім містом в Україні, яке приєдналось до Глобальної ініціативи, але саме на Дніпро ми покладаємо великі сподівання, оскільки саме в тут ми бачимо потенціал здолати епідемію, і тим самим зробити значний внесок у забезпечення сталого розвитку міста та місцевої громади», – наголошує Директор ЮНЕЙДС в Україні Роман Гайлевич.
Паризька декларація – це, в першу чергу, зобов’язання мерів щодо посилення заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції в містах через розробку та реалізацію міської програми дій для досягнення цільових показників 90–90–90 до 2020 року.
Декларація також містить зобов’язання щодо особливої уваги найбільш вразливим групам населення, мобілізації ресурсів, забезпечення безперервного каскаду медичних та соціальних послуг населенню, посилення системи громадського здоров’я та використання цих підходів для позитивних соціальних змін.

Підписання декларації відбулося за підтримки Дніпровської міської ради, Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (ЮНЕЙДС), Дніпровської міської та обласної координаційних рад з протидій ВІЛ та туберкульозу, Центру громадського здоровья МОЗ України, МБО “Альянс громадського здоров’я”, БО”100% Життя”, проектних команд PITCH в Україні та #SoS_project.