Замісна підтримувальна терапія є ефективним методом лікування опіоїдної залежності та одним із найбільш ефективних методів профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу. Наразі держава відіграє лідируючу роль у розвитку програми ЗПТ, та повністю забезпечує закупівлі препаратів.

Для покращення якості та ефективності лікування опіоїдної залежності зусиллями МБФ «Альянс громадського здоров’я» у співпраці з Центрами контролю та профілактики захворювань США (СDС) та за підтримки Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR), а також за технічної підтримки офісу UNODC в Україні було перекладено на українську мову та надруковано Клінічну Настанову «Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання опіоїдів» («National Guidelines for MedicationAssisted Treatment of Opioid Dependence», Департаменту охорони здоров’я Австралії, 2014).

Наразі друковані примірники доставляються до ЗОЗ, а в електронному вигляді Клінічна Настанова доступна за посиланням.

Таким чином, ЗОЗ можуть користуватися даним документом на рівні закладу – після його затвердження внутрішнім наказом ЗОЗ (відповідно до положень Наказу МОЗ України № 1422 від 29.12.2016 р.).

Дякуємо всім партнерам, хто опікується покращенням якості та стійкості програми ЗПТ в Україні – Центру громадського здоров’я МОЗ України, УІПГЗ, Мережі ЛЖВ, UNODC, PEPFAR, громадським організаціям та об’єднанням.