26 січня 2017 року в приміщенні МОЗ України відбулося перше засідання Національної координаційної групи з реалізації заходів реформування системи охорони здоров’я у сфері боротьби з туберкульозом. В першому засіданні Координаційної групи, що відбулося під головуванням заступника міністра охорони здоров’я Оксани Сивак, взяли участь партнери з боку держави та громадянського суспільства, а також представники Європейського Бюро ВООЗ і Глобального Фонду для борьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Від Альянсу до складу групи увійшли директор департаменту  лікування, закупівель та управління поставками Сергій Філіппович та менеджер проектів з адвокації ТБ Юлія Чорна.

Створена в Україні робоча група має на меті розробку та реалізацію плану дій  щодо необхідної реформи надання протитуберкульозної допомоги. Важливим аспектом такої реформи є  підтримка пацієнт-орієнтованого лікування хворих на туберкульоз, зокрема, шляхом амбулаторних моделей надання допомоги. Конкретні завдання, що стоять перед державою в аспекті реформи протитуберкульозної допомоги, пов’язані з розвитком та управлінням кадровими ресурсами, а також підвищенням ефективності фінансування надання протитуберкульозної допомоги. Держава під лідерством Міністерства охорони здоров’я демонструє свою прихильність щодо курсу реформи шляхом підтримки Національної координаційної групи високого рівня.

Пріоритетом надання допомоги хворим на туберкульоз є орієнтація на амбулаторних послугах. На основі результатів діяльності в цьому напрямі будуть впроваджені нові моделі фінансування. А ресурси, отримані в результаті, реінвестуватимуться в заходи протидії туберкульозу на амбулаторному етапі. Як частина нової моделі медичної допомоги хворим на ТБ будуть розроблені необхідні механізми для соціального замовлення для постачання послуг щодо боротьби з ТБ, особливо при роботі з ключовими вразливими групами населення.

Національна координаційна група створена в рамках регіонального проекту TB-REP (проект  «Зміцнення систем охорони здоров’я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії»), партнером якого від імені Європейської Коаліції по боротьбі з туберкульозом є МБФ «Альянс громадського здоров’я». Проект спрямований на реформування системи протитуберкульозної допомоги, як частини загальних реформ охорони здоров’я, і реалізується протягом 2016-2018 рр. за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в 11 країнах Східної Європи і Центральної Азії (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Узбекистан, Україна, Таджикистан, Туркменістан). Основний реципієнт фінансування ГФ – Центр політик та досліджень в сфері охорони здоров’я (PAS Center), при технічному лідерстві Європейського бюро ВООЗ.
Загальною метою проекту є зменшення тягаря туберкульозу і зупинення поширення стійких до лікування форм шляхом забезпечення політичної прихильності і широкого впровадження доказових пацієнт-орієнтованих підходів для надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ТБ. Важливим підходом проекту є об’єднання зусиль на різних рівнях – від держави до громадянського суспільства задля надання більш ефективної протитуберкульозної допомоги.   Європейська Коаліція по боротьбі з туберкульозом разом з  МБФ «Альянс громадського здоров’я» відповідає за компонент  підтримки  адвокації з боку організацій громадянського суспільства, які є партнерами проекту  в 11 країнах проекту. Партнером проекту з боку громадянського суспільства в Україні є БО «Фундація «Українці проти туберкульозу»». Основні зусилля адвокації організацій громадянського суспільства спрямовані  на підтримку переходу до пацієнт-орієнтованих моделей надання протитуберкульозної допомоги з акцентом на надання допомоги в амбулаторних умовах.