Керівництво ВООЗ веде діалог з громадянським суспільством з питань ТБ

2018 рік – ключовий у боротьбі з туберкульозом. Зокрема, планується проведення зустрічі високого рівня з туберкульозу Генеральної Асамблеї ООН, за участю Глав держав. У цьому контексті для представників громадянського суспільства дуже  важливим є діалог з ВООЗ. І ми з приємністю можемо відзначити, що Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус і команда Глобальної програми ВООЗ з туберкульозу під керівництвом д-ра Терези Касаєвої продемонстрували високу прихильність і готовність до діалогу.

Перша така важлива зустріч відбулася 15-16 січня в Женеві, де групою учасників, які представляли глобальні і регіональні мережі активістів, а також людей, що перехворіли на туберкульоз, були сформульовані ключові пропозиції до керівництва ВООЗ, а саме:

  1. Представлення Генеральним Директором свого бачення щодо залучення громадянського суспільства до програм боротьби з туберкульозом.
  2. Ініціювання листа від керівництва ВОО для виконання наступних завдань:
    • Залучення представників громадянського суспільства та ключових спільнот для участі в регіональних платформах, а також в таких заходах, як наради керівників національних програм протидії ТБ, засідання Регіонального Комітету Зеленого Світу, Регіональних консультативних груп тощо.
    • Національні та субнаціональні офіси ВООЗ залучають представників громадянського суспільства для огляду програм, участі в місіях ВООЗ, зустрічей в сфері протидії ТБ.
    • Забезпечення силами регіональних і країнових бюро ВООЗ підвищення обізнаності та просування керівництв і політик ВООЗ для реалізації стратегії «Покласти край туберкульозу».
    • Представити різні мережі і коаліції, які працюють в сфері боротьби з туберкульозом.
  3. ВООЗ має продемонструвати свою готовність активно залучати представників громадянського суспільства та спільнот шляхом мобілізації ресурсів для нарощування їхнього потенціалу.
  4. Забезпечити виділення достатніх ресурсів для реалізації основних функцій механізму.
  5. Представити нові керівництва та індикатори для всіх національних програм боротьби з туберкульозом, спрямовані на забезпечення залучення громадянського суспільства.
  6. Спільно із главами держав та відповідними міністерствами забезпечити наявність у складі делегацій від країн на зустрічі високого рівня зі ТБ Генеральної Асамблеї ООН представників організацій громадянського суспільства і виділення на це відповідних ресурсів.
  7. Посилити залучення громадянського суспільства в розробку керівництв ВООЗ з боротьби з ТБ.
  8. Використовувати механізм залучення громадянського суспільства для проведення консультацій з питань політики та досліджень, керівництв та програм в сфері боротьби з туберкульозом, зокрема через механізм Платформи спільнот та гендеру.
  9. Посилити співпрацю ВООЗ з ГФ, а також з іншими партнерами з метою заохочення країн, які знаходяться в процесі переходу від донорського фінансування ГФ,  розробляти стійких фінансово-обгрунтовані плани переходу.
  10. Забезпечити фіналізацію списку ключових підходів до діагностики ТБ до квітня 2018.
  11. Гарантувати участь представників громадянського суспільства у всіх обговореннях, пов’язаних з дослідженнями в сфері боротьби з туберкульозом.
  12. Забезпечити зустріч керівництва ВООЗ з представниками громадянського суспільства під час візитів у країни.

 

З більш детальною інформацію щодо зустрічі, можна ознайомитися за посиланням:

http://mailchi.mp/e695e1b38c43/tbcivilsociety_meeting