У Всесвітній день здоров’я, який традиційно з 1950-го року відзначається 7 квітня, Альянс громадського здоров’я долучається інформуючи про свою діяльність, спрямовану на збереження здоров’я населення країни. Цього року тематичний день здоров’я у всьому світі проводиться під вельми актуальним для України  гаслом: «Депресія: давайте поговоримо».

В останні роки наша держава зіткнулась з серйозними соціально-економічними потрясіннями, що сприяють формуванню стресових та депресивних станів у населення. Не додає оптимізму пересічному громадянину й інформація про погіршення ситуації з поширенням ВІЛ-інфекції, туберкульозу або вірусних гепатитів, адже у свідомості населення ці захворювання тривалий час асоціювалися зі смертельно-небезпечними хворобами, у першу чергу через негативний прогноз їх протікання та надзвичайно високу вартість лікування. Сьогодні, у Всесвітній день здоров’я, ми офіційно заявляємо – ситуація справді залишається складною, але завдяки прогресивним науковим досягненням, ефективним лікам та впровадженню комплексних програм профілактики  і лікування в Україні, зростаючому лідерству держави та продуктивній співпраці з неурядовими організаціями , ситуацію вдалося змінити кардинально на краще і ми з обережним оптимізмом можемо говорити про поступове отримання контролю над епідеміями.

ВІЛ. В Україні понад 220 тис. людей живуть з ВІЛ-інфекцією, але лише половина про це знає. Добра ознака – з кожним роком все менше людей заражаються ВІЛ-інфекцією. Тестування на ВІЛ та лікування в Україні безкоштовні для населення. Ви можете вберегти себе від зараження, якщо захищатимете секс презервативом, використовуватимете одноразові інструменти, які проколюють шкіру.

Наркотична залежність. В Україні понад 300 тис. осіб залежні від наркотичних речовин, які вживають шляхом ін’єкцій. Для зменшення шкоди від ін’єкцій в Україні працюють програми, які роздають безкоштовно презервативи та шприці. Програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) – медикаментозного лікування за допомогою замінника нелегального наркотика для залежних осіб, сьогодні отримують 9,4 тис пацієнтів на базі 175 лікувальних закладів у всіх областях України.

Туберкульоз. В Україні щороку реєструють 20 тис. нових випадків туберкульозу. Ми входимо в пятірку країн з найвищим показниками мультирезистентного туберкульозу, який лікується найважче (майже 2 роки). Втім у рамках пілотних проектів, доведено, що завдяки поєднанню медичної, соціальної та психологічної підтримки показник виліковності мультирезистентного туберкульозу покращився вдвічі!

Гепатит С. Оцінки говорять, що в Україні до 4 млн. людей хворі на гепатит С. Проте мало хто знає про свій діагноз. Будьте пильні в стоматологічних, манікюрних кабінетах, слідкуйте за медичними інструментами! Альянс вперше в Україні ініціював проект з лікування гепатиту С (ВГС) новітніми препаратами прямої противірусної дії, в ході впровадження  якого було надано лікуванняя  1207 пацієнтам – представникам найуразливіших груп. 1171 пацієнтів завершили повний курс лікування –  у  93% з них вірус не виявлений.

В рамках програм з протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатитам, які впроваджує Альянс, спеціалісти неурядових організацій, психологи, соціальні працівники та лікарі допомогли десяткам тисяч наших співгромадян подолати депресію. Цей успішний досвід можна і потрібно поширювати, допомагаючи і іншим групам населення.

Ініційована нещодавно керівництвом МОЗ України реформа сфери охорони здоров’я має  чітко окреслити  пріоритети громадського здоров’я. Але без допомоги з боку суспільства, кожного окремого громадянина, який має дбати про свій здоровий спосіб життя, усі зусилля держави будуть марними.

Закликаємо дбати про  своє здоров’я прямо зараз: пройдіть тест на ВІЛ-інфекцію (тепер це легко зробити самостійно!), вірусні гепатити, інфекції, що передаються статевим шляхом; пройдіть обслідування або запишіться на консультацію до профільного лікаря, якщо вас щось давно непокоїть!

Усім бажаємо міцного здоров’я!  Бережіть себе!

Загальнонаціональна гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІДу та туберкульозу

0 800 500 451 (ВІЛ/СНІД)

0 800 50 30 80 (туберкульоз)

http://helpme.com.ua

Національна гаряча лінія з питань замісної підтримувальної терапії

0-800-507-727

http://www.osthotline.in.ua