Першого грудня вже тридцять років у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Цього року цей день проходить під гаслом #Know your status (#ДізнайсяСвійСтатус),  адже питання своєчасного тестування на ВІЛ набирає все більшої актуальності у всьому світі. 37 мільйонів людей живуть з ВІЛ, але не менше 9 мільйонів з них навіть не підозрюють про свій ВІЛ-позитивний статус.

Ця тенденція характерна і для України – за офіційними даними, станом на жовтень 2018 року, на диспансерному обліку знаходиться 144,6 тисяч ВІЛ-позитивних людей, хоча за оціночними даними їхня кількість перевищує 240 тисяч. Таким чином, майже половина тих, хто живе з ВІЛ в Україні, не знають про свій статус, а отже, не можуть вчасно отримати ефективне лікування, зберегти здоров’я та запобігти передачі ВІЛ іншим людям. Саме тому важливо максимально популяризувати регулярне та своєчасне тестування на ВІЛ, як серед груп високого ризику інфікування, так і серед загального населення.

Альянс громадського здоров’я вже понад 10 років впроваджує тестування серед груп високого ризику, завдяки якому щороку тести проходять понад 250 000 осіб. Це стало можливим завдяки одній з найбільших у світі програм профілактики ВІЛ-інфекції, що надає змогу 300 тис. найуразливіших до інфекції людей отримувати необхідні профілактичні послуги. Наступний рік стане переломним для цієї програми,  що відповідає кращим світовим практикам і вже дозволила знизити кількість нових випадків ВІЛ –  вона переходить з фінансування Глобального фонду  для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на повне державне забезпечення. Це важливий момент і для Альянсу, адже ми передаємо і наш досвід та найкращі практики. Ми також підтримуємо державну політику щодо доступності тестування на ВІЛ у закладах охорони здоров’я всіх рівнів.

Альянс, спираючись на рекомендації Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, вже декілька років впроваджує практику самотестування на ВІЛ. Зараз існує значна кількість якісних і точних швидких тестів, які використовують як капілярну кров, так і слину. Такий тест дуже легко зробити самостійно вдома та дізнатись результат за 15 хвилин, просто придбавши в аптеці.  Детальні інструкції до різних типів тестів, які наявні в Україні можна знайти на сайті www.selftest.org.ua. На сайті також є інформація де отримати швидкі тести, що робити у випадку позитивного результату, та як,  у разі необхідності, отримати безкоштовне та ефективне лікування.

Успішний досвід України у впровадженні комплексних програм профілактики та лікування ВІЛ став прикладом для всього регіону Східної Європи та Центральної Азії. У цьому році Глобальний фонд підтримав новий проект консорціумів організацій на чолі з Альянсом по роботі в 14 країнах. Це найбільший регіональний проект з ВІЛ, який розпочнеться вже 1 січня наступного року. Активна діяльність Альянсу у сфері протидії епідемії ВІЛ триває!