З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відзначається щорічно 24 березня,  Альянс громадського здоров’я звертається до членів Парламенту, Уряду, органів державної влади, лікарів, науковців, міжнародних партнерів та громадянського суспільства із закликом в умовах стрімкого розповсюдження нової коронавірусної інфекції звернути особливу увагу на людей, яких торкнулася проблема туберкульозу (ТБ).

«Люди з ТБ – одна з найуразливіших груп ризику до СОVID-19, з високою вірогідністю інфікування та важких ускладнень. Тому ми наполегливо рекомендуємо забезпечити їм оперативний та безперешкодний доступ до діагностики й лікування коронавірусної інфекції.», – наголошує виконавчий директор Альянсу Андрій Клепіков.

Ми вітаємо рекомендації міжнародних та національних партнерів щодо оперативного перегляду протоколів амбулаторного лікування, спрямованих на зменшення частоти відвідування хворими на ТБ лікарень та інших пунктів видачі ліків, перебування у громадському транспорті через необхідність дістатися медичного закладу у зв’язку з потребою у ліках. В той же час, закликаємо посилити інформаційну роботу серед пацієнтів щодо критичної важливості продовження безперервної протитуберкульозної терапії через ризик розвитку резистентності до препаратів. В умовах світової пандемії коронавірусної інфекції всі ми стикнулися з новими викликами у сфері громадського здоров’я, які кардинально змінили світ і погляди людей. Альянс оперативно реагує на ситуацію навколо поширення COVID-19 та надає своїм партнерським організаціям професійні рекомендації щодо модифікації роботи в умовах пандемії.

Проте лише за останній тиждень від туберкульозу у світі померло вдвічі більше людей, ніж за весь час пандемії СОVID-19. За даними ВООЗ, туберкульоз у світі щорічно забирає понад 10 млн. життів та входить у першу десятку причин смерті людей на глобальному рівні, а також є основною причиною смертності серед ВІЛ-позитивних людей.

Україна сьогодні входить до двадцятки країн світу з найвищим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу. У 2019 році в нашій країні було зафіксовано майже 6 тис. випадків туберкульозу з лікарською стійкістю, який є  нечутливим до традиційних ліків та вимагає більш тривалого й високовартісного лікування, проте має нижчі шанси на успішний результат. Нових випадків та рецедивів ТБ минулого року в Україні діагностовано понад 25  тис., при цьому, за даними ВООЗ, близько 23% випадків захворювання в країні не виявляються. Ситуація ускладнюється зростанням ризиків поширення ТБ в умовах бойових дій, на тимчасово непідконтрольних Уряду України територіях та зростанням кількості випадків поєднаної ко-інфекції ТБ/ВІЛ. Незважаючи на забезпеченість хворих сучасними ефективними ліками, минулого року в Україні померло 3,7 тис. пацієнтів з ТБ, що є свідченням недосконалості  вітчизняної медичної системи.

Протягом минулих років неурядовими організаціями України напрацьовано значний досвід у боротьбі з ТБ, і ми сподіваємося, що успішні кейси громадянського суспільства зрештою будуть враховані у державній протитуберкульозній політиці. Реалізуючи нові підходи та практики, Альянс громадського здоров’я неодмінно приділяє увагу вивченню їхньої ефективності та створенню надійної доказової бази для подальшого врахування у розробці наступних інтервенцій.

Зокрема, Альянс має унікальні напрацювання щодо виявлення ТБ серед груп найвищого ризику, завдяки яким минулого року було діагностовано ТБ у 665 представників ключових груп,  96% з яких  розпочали лікування. У проектах зі скринінгу контактних осіб виявляється у 6,5 разів більше ТБ, ніж в рамках рутинної роботи з контактними особами, яка проводиться протитуберкульозною службою країни.

Впровадження пацієнт-орієнтованих моделей і поєднання медичного компоненту із соціальним супроводом у 2019 році дозволили підвищити ефективність лікування пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом в середньому майже до 90% (при офіційному показнику по країні – менше 45%).

В ролі координаційного центру організацій громадянського суспільства України по роботі з міжнародним рухом парламентарів «Глобальний Кокус проти ТБ» Альянс продовжує здійснювати технічну підтримку роботи міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з ТБ», діяльність якого продовжено у Верховній Раді 9-го скликання. До складу нового об’єднання увійшло 50 народних депутатів України, а його діяльність в якості успішного прикладу розвитку партнерства для подолання ТБ відзначено ВООЗ у Збірнику передових практик впровадження Плану дій щодо боротьби з ТБ для Європейського регіону ВООЗ 2016–2020.

Альянс вдячний партнерам і донорам, представникам громадянського суспільства та ключовим спільнотам, професійним та урядовим організаціям за плідну співпрацю у боротьбі з ТБ. Найближчими тижнями ми будемо активно працювати з впливом COVID-19 на програми з ВІЛ та туберкульозу. Всесвітній день боротьби з туберкульозом – це можливість поміркувати над досвідом й уроками, отриманими під час роботи із протидії туберкульозу та ВІЛ, які можуть стати корисними для подолання COVID-19, включаючи захист прав громадян.

У цей нелегкий для світу і нашої країни час ми вітаємо безпрецедентні заходи боротьби з COVID-19, які впроваджуються державами, і високо оцінюємо консолідацію зусиль, значний фінансовий внесок у захист здоров’я громадян та подолання пандемії. Ми безумовно віримо в найшвидшу перемогу людства над новим небезпечним коронавірусом та очікуємо, що країни так само об’єднають зусилля та ресурси для рішучих дій з подолання тягаря ТБ!

#ItsTimeToEndTB  #FightCOVID19

Гаряча лінія з питань туберкульозу: 0800503080

Гарячі лінії з питань СOVID-19:

Урядова гаряча лінія: 1545

Міністерство охорони здоров’я України: 0800505201

Центр громадського здоров’я МОЗ України: 0444254354

Міністерство закордонних справ: 0442381657