1 червня 2018 року – Міжнародний день захисту дітей.

За даними Держкомстату в Україні проживає 8 млн. дітей (18% населення). Україна посідає одне з найнижчих місць (186) у світі за рівнем народжуваності та одне з найвищих за рівнем смертності.  У той же час, Україна залишається країною з високим рівнем поширення ВІЛ. У 2017 році серед 18 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції, 2,6 тис. (14%)  складали діти. Лише за чотири місяці 2018 року в Україні зареєстровано  майже 5,8 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції, з яких 794 особи (або 14%) складають діти (за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України).

Відповідаючи на загрозливу епідеміологічну ситуацію, Альянс громадського здоров’я традиційно підтримує  комплексну профілактичну та просвітню  роботу з дітьми.

Міністерство молоді та спорту України та Альянс узгодили план дій щодо забезпечення збереження здоров’я дітей та підлітків на 2018 рік. Згідно плану Мінмолодьспорт виділяє  250 тис грн. на інформаційно-просвітницькі заходи за технічної підтримки Альянсу.

Завдяки співпраці з нашими партнерськими громадськими  та державними організаціями ми посилюємо потенціал громад у збереженні здоров’я та благополуччя дітей.

Протягом останніх трьох років профілактичними послугами було охоплено понад 10 тисяч дітей  у шести регіонах України.

Цього року Альянсом та партнерськими НУО проводяться:

  • Тематичний квест «Майбутнє України в руках дітей» (організатор – Відділ ювенальної превенції Головного управління Національної поліції Полтавської області, та Дружні футбольні матчі на футбольному полі Вертольотної бригади (спільно з Молодіжним Центром «Lighthouse» БО «Світло надії», м. Полтава).
  • У м. Харкові Головне управління національної поліції Харківської області разом з Молодіжним центром «Семиповерхівка», БФ «Парус» та іншими НУО партнерами проводить масштабну акцію з демонстрацією прийомів самозахисту та турніром з міні футболу. Профілактичний компонент буде забезпечено консультуванням та тестуванням на ВІЛ у мобільній амбулаторії.
  • У м. Слов’янськ буде проведено ярмарок громадських організацій за участі БО «Наша допомога», яка надаватиме інформації про послуги свого молодіжного центру.
  • Напередодні Міжнародного дня захисту дітей у м. Одеса та м. Києві були проведені профілактичні акції для учнів та студентів з консультуванням та тестуванням на ВІЛ та наданням «Абетки самозахисту».

Пріоритети Альянсу у профілактиці поширення ВІЛ серед дітей та молоді полягають у створенні та підтримці низькопорогових послуг, що відповідають потребам та запитам дітей. Обов’язковим компонентом таких програм є залучення підлітків до участі у плануванні та реалізації всіх заходів на базі створених нами денних центрів.

Активна позиція підлітків та дружнє ставлення компетентних фахівців сприяє формуванню навичок більш безпечної поведінки, профілактики, не лише ВІЛ-інфекції, але й вірусних гепатитів та туберкульозу, протидії насильству, підвищенню толерантності та лідерських якостей, формуванню прихильності батьків, медичних працівників та підлітків до своєчасної та повноцінної вакцинації.

Все це дає надію на благополучне майбутнє дітей України!