28 працівників начальницького складу спеціалізованого підрозділу 4-го територіального Управління Департаменту протидії наркозлочинності у Вінницькій, Кіровоградській та Черкаській областях вперше пройшли навчання на одноденному тренінгу «Національна поліція, зменшення шкоди та права людини», який відбувся днями у Вінниці за підтримки Альянсу громадського здоров’я (Альянс), Мережа Поліція та ВІЛ (LEAHN), та місцевої громадської організації «Центр «Незалежність».

Асоційований директор з політики та партнерства, представник міжнародної Мережі Поліція та ВІЛ в Україні, Павло Скала на практичних прикладах, власному практичному та експертному досвіді обґрунтував пріоритетність дотримання прав наркозалежних – учасників програм зменшення шкоди та пацієнтів замісної терапії, ознайомив поліцейських з чималим національним та міжнародним досвідом впровадження вказаних програм, новими нормативно-правовими документами, що суттєво лібералізують порядок обігу лікарських наркотичних засобів, у т.ч. для потреб ЗПТ. Окрема увага була приділена заходам безпеки для поліцейських, профілактики ВІЛ, вірусного гепатиту С та інших соціально-небезпечних хвороб.

Керівник Управління ДПН Нацполіції полковник поліції Роман Панасюк був особисто присутнім та разом зі своїми підлеглими брав активну участь у тренінгу.

Учасники тренінгу активно обговорювали проблеми доступу до профілактичних послуг та замісної терапії за участю лікаря – нарколога Ірини Веретко та керівника ГО «Центр «Незалежність» Оксани Орищук.

Для співробітників Управління отримані знання є важливими не лише для загальної переорієнтації з репресивних підходів до проблеми наркозалежності в рамках нової Стратегії державної наркополітики, а й для проходження запланованої найближчими тижнями переатестації.

Подібні навчальні семінари Альянс спільно з місцевими партнерами раніше вже провів для особового складу правоохоронців у Києві, Львові та Харкові. Альянс готовий підтримати місцеві ініціативи проведення подібних заходів для переатестованих співробітників поліції в інших областях.

Контактна особа Наталія Кравченко (044 490 54 85 вн.235, kravchenko@aph.org.ua).