Експертиза Альянсу громадського здоров’я була залучена до розробки нового керівництва Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з лікування гепатиту С, яка зайняла майже рік. Співробітник Альянсу Антон Басенко, який є членом правління Міжнародної мережі людей, які вживають наркотики (INPUD), від регіону Східної Європи та Центральної Азії, серед спів-авторів посібника. До речі, Антон єдиний з Групи з Розробки Керівництва представляв Україну і взагалі регіон СЄЦА.

Одна з ключових рекомендацій оновленого керівництва – використання схем, що складаються з противірусних препаратів прямої дії (ПППД), ефективних одночасно щодо всіх генотипів. ВООЗ перераховує три основні схеми: софосбувір / даклатасвір, софосбувір / велпатасвір і глекапревір / пібрентасвір. Для лікування підлітків у віці 12 – 17 років ВООЗ рекомендує схеми софосбувір / ледіпасвір (генотипи 1,4,5,6) і софосбувір / рибавірин (генотипи 2,3).

В Україні саме Альянс став флагманом у лікуванні вірусного гепатиту С сучасними  ефективними препаратами прямої противірусної дії, забезпечивши безкоштовне лікування для 2 162 представників ключових груп з усієї України (серед них майже 50 учасників АТО). Ефективність  лікування досягла 95%!  Альянс першим в Україні забезпечив скринінг, діагностику та лікування гепатиту С препаратами прямої дії для 50 ув’язнених, з яких 98% пацієнтів пенітенціарного сектору  успішно вилікувані! Протягом останніх майже десяти років Альянс традиційно проводить тестування на вірусний  гепатит С серед представників ключових груп, яке інтегровано до комплексного пакету послуг з профілактики.

Ознайомитися з повною версією керівництва можна тут