Вперше в Україні Альянс громадського здоров’я надає доступ до лікування вірусного гепатиту С серед ВІЛ-інфікованих пацієнтів в установах Державної Кримінально-Виконавчої Служби України.

В рамках програми за підтримки Глобального Фонду Альянс надає ув’язненим та взятим під варту громадянам з ВІЛ-інфекцією та ВГС сучасне ефективне лікування вірусного гепатиту С.

Діагностичні заходи, спрямовані на виявлення інфікування вірусним гепатитом С, включають застосування швидких тестів із подальшим підтвердженням діагнозу методом ПЛР.

Державна кримінально-виконавча служба України отримала від Альянсу 1000 швидких тестів для первинної діагностики вірусного гепатиту С. За результатами тестування у 70% ВІЛ-інфікованих результат тесту виявився позитивним.

У подальшому 140 ув’язнених, які отримали позитивний результат при первинному тестуванні, отримали можливість пройти подальшу діагностику, а саме низку необхідних лабораторних досліджень на базі приватної медичної лабораторії та підтвердити діагноз ВГС-інфекції.

В результаті 50 ВІЛ+ пацієнтів із встановленим діагнозом ВГС розпочали лікування сучасним високоефективним лікарським препаратом «Харвоні» в медичних установах Державної кримінально-виконавчої служби України.