З 13 по 15 серпня у Києві пройшов тренінг «Інтегрований підхід до лікування пацієнтів на замісній підтримувальній терапії», організований Альянсом громадського здоров’я в рамках проекту «Покращення якості та стійкості медикаментозного підтримувального лікування в Україні» (CDC) спільно з проектом Центру обміну технологіями в сфері залежностей ATTC-Ukraine (SAMHSA).

У тренінгу взяли участь лікарі, середній медичний персонал, психологи, кейс-менеджери та соціальні працівники сайтів ЗПТ із пріоритетних регіонів програми PEPFAR (Надзвичайний план Президента США по боротьбі зі СНІДом).

В якості тренерів були залучені відомі фахівці у сфері профілактики та лікування залежностей  з США, які надають експертну та навчальну підтримку щодо покращення якості програм профілактики  ВІЛ та лікування  наркозалежності  в Україні. Групу тренерів очолював міжнародний експерт у сфері профілактики/лікування залежностей професор Каліфорнійського університету Сан-Дієго, Директор Центру досліджень, навчання та менеджменту залежностей Каліфорнійського університету Сан-Дієго, Директор Центру АТТС в Україні Ігор Куценок.

В рамках  навчального заходу учасники мали можливість ознайомитися з міжнародними  науково-обґрунтованими підходами до проведення мотиваційного інтерв’ювання, методиками взаємодії мультидисциплінарних команд та розробки лікувальних планів. Фахівці опрацювали теоретичний матеріал та мали можливість розглянути клінічні випадки з подальшими демонстраційними інтерв’ю. Окремий наголос робився на досягненні цілей Fast Track.

Також учасники ознайомились з проблемно-орієнтованим навчанням та моделлю ECHO. Наприкінці тренінгу учасники та викладачі опрацювали актуальні проблеми ЗПТ в Україні для розробки подальшого плану покращення якості програм.

 

Наразі Альянс є офіційним співвиконавцем заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України   № 1708-VII від  20 жовтня 2014 року, в рамках якої забезпечено доступ  до замісної підтримувальної терапії понад 10,5 тис. у 190 лікувальних закладах різного профілю в Україні.

 

Альянс висловлює вдячність партнерам проекту ATTC-Ukraine та українським і іноземним фахівцям за проведення тренінгу та сподівається на плідну співпрацю в майбутньому.